Ανοδικά για έβδομη συνεχόμενη ημέρα το Χρηματιστήριο

Ανοδικά για έβδομη συνεχόμενη ημέρα το Χρηματιστήριο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπιες ήταν οι τάσεις που κυριάρχησαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, μετά το ισχυρό ράλι των τελευταίων ημερών, με τον Γενικό Δείκτη παρά την έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα που σημείωσε στην αρχή της συνεδρίασης, να «κρατάει» τις 890 μονάδες και τα υψηλά 4,5 ετών, σημειώνοντας την έβδομη συνεχόμενη ημέρα ανόδου με συνολικά κέρδη 5,46%. Ενώ αρχικά φαινόταν ότι οδεύουμε προς μια συνεδρίαση η οποία θα κλείσει στο κόκκινο, κυρίως λόγω των πιέσεων που σημειώθηκαν στις δεικτοβαρείς μετοχές Coca-Cola (κλείσιμο στο -5,33%) και ΟΤΕ (κλείσιμο στο -1%) μετά την αποκοπή μερισμάτων, τελικά οι αγοραστές επανήλθαν και πάλι στα χαμηλά ημέρας μετά το πρώτο δίωρο και οδήγησαν αργά αλλά σταθερά την αγορά στα θετικά, με εκτόξευση της κινητικότητας στις τελικές δημοπρασίες, οι οποίες και καθόρισαν το πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Παράλληλα, παρά την πτώση που σημείωσε ο FTSE 25, η πλειονότητα των τίτλων του έκλεισε με κέρδη, με οδηγό το +6,51% της ΔΕΗ και τη νέα άνοδο των τραπεζικών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 892,94 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει έως και το -1,14% και τις 881 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 80,42 εκατ. ευρώ και σε αρκετά «καλά» επίπεδα παρά την αργία στις ΗΠΑ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,80% στις 2.251,51 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,66% και στις 1.382,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,57% κλείνοντας στις 830,02 μονάδες. Η Εθνική Τράπεζα ξεχώρισε στον κλάδο με κέρδη 2,70% και ακολούθησαν η Πειραιώς στο 2,24%, η Eurobank στο +2,06% και η Alpha Bank στο +0,39%.

Εν τω μεταξύ, μικρή βελτίωση σημειώθηκε στην αγορά ελληνικών ομολόγων μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών που πυροδότησε η υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ, η οποία ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Ολι Ρεν, πρώην επιτρόπου για Οικονομικά Θέματα και νυν μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε γερμανική εφημερίδα. Οπως είπε, η Ευρωζώνη χρειάζεται τώρα περαιτέρω νομισματική τόνωση, μέχρι να υπάρξει βελτίωση στις προοπτικές της οικονομίας και του πληθωρισμού. Στα μέτρα της ΕΚΤ, όπως υποστήριξε, μπορεί να περιλαμβάνεται ένας συνδυασμός μείωσης των επιτοκίων, αναθεώρησης του guidance ή μια επανεκκίνηση των αγορών ομολόγων. Ετσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παρέμεινε μια ανάσα από το 2% και στο 2,036%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή