Αντίστροφη μέτρηση για την Ektasis Development

Αντίστροφη μέτρηση για την Ektasis Development

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να μην υπαχθεί η κάποτε κραταιά εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Ektasis Development σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, εμφανίζεται ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευθυμίου. Πλην όμως, ίσως να είναι πια αργά. Ο Π. Ευθυμίου αναμένεται εντός των αμέσως επόμενων ημερών να καταθέσει αίτηση τριτανακοπής κατά της πρόσφατης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα των τριών πιστωτριών τραπεζών, της Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha, να υπαχθεί σε ειδική διαχείριση η Ektasis Development. Συνολικά περί τα 30 ακίνητα επιδιώκεται να εκπλειστηριασθουν διά της διαδικασίας του νόμου 4307/2014 (άρθρα 68 κ.λπ.) του πτωχευτικού δικαίου προκειμένου να καλύψουν χρέη προς τις τράπεζες.

Οι τράπεζες, που βρίσκονται ήδη σε δικαστική διαμάχη με τον επιχειρηματία, προχώρησαν πέρυσι τον Ιούλιο στην κατάθεση του σχετικού αιτήματος, καθώς θεωρούν πως κωλυσιεργούσε επί χρόνια, ενώ δεν απέδωσαν οι προσπάθειες εξυγίανσης που είχαν ξεκινήσει από το 2009 οπότε και κατέρρευσε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή είχαν εμφανιστεί αρνητικές σε προτάσεις για μεγάλο «κούρεμα» των δανείων της Ektasis, που φαίνεται πως είχε καταθέσει η οικογένεια Ευθυμίου από κοινού όμως με επενδυτές.

Η πλευρά του επιχειρηματία υποστηρίζει, όπως αναφέρεται και στην πρόταση που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, πως οι τράπεζες ευθύνονται για την πολυετή καθυστέρηση στην προσπάθεια εξυγίανσης. Θεωρεί, τέλος, πως με την αξιοποίηση τμήματος του χαρτοφυλακίου των περίπου 30 ακινήτων της Ektasis θα παραχθούν σημαντικές αξίες ώστε να αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του ομίλου. Το σχέδιο που κατέθεσε, δεν έγινε, όμως, αποδεκτό από τους πιστωτές και το δικαστήριο.

Η οικογένεια Ευθυμίου εμφανίζεται έτσι να επιδιώκει να ανατραπεί η απόφαση για τη θέση της εταιρείας σε ειδική διαχείριση με ενδεχόμενο στόχο να μεταφερθούν τα δάνεια στην Intrum, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία διαχείρισης κόκκινων δανείων με την Τράπεζα Πειραιώς. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι θεωρεί πως αν τα δάνεια περάσουν στην εταιρεία διαχείρισης θα έχει μεγαλύτερη περιθώρια ελιγμών και, συνεπώς, μεγαλύτερες πιθανότητες για μια συμφωνία εξυγίανσης –και «κουρέματος»– που θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον έλεγχο της Ektasis.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της Ektasis Development, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η οικογένεια Ευθυμίου, ανέρχονταν τον Μάιο του 2018 σε περίπου 210 εκατ. ευρώ. Τα 135,17 εκατ. ευρώ ήταν οφειλές προς πέντε τράπεζες, τις Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Εθνική και Attica Bank, ενώ άλλα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν οφειλές προς δύο εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (Eurobank Leasing και Πειραιώς Leasing). Οι οφειλές προς το Δημόσιο υπολογίζονταν σε 7,8 εκατ. και τους προμηθευτές 24,6 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία υπήρξε για πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της «Μπάμπης Βωβός», που επίσης κατέρρευσε, στον τομέα των εμπορικών ακινήτων με σημαντικό αποτύπωμα στο εγχώριο real estate. Η κατάρρευση της Ektasis άρχισε πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Από το 2008 η εταιρεία άρχισε να εμφανίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και αδυναμία εκπλήρωσης των εμπορικών της υποχρεώσεων.

Το 2009, όταν ακυρώθηκαν κάποιες συμφωνίες ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων, μεταξύ των οποίων αναφέρεται και η Carrefour, αλλά και άλλες αλυσίδες λιανικής, χτύπησε το πρώτο δυνατό καμπανάκι. Η διοίκηση της Ektasis προσέφυγε τότε για πρώτη φορά στην προστασία του πτωχευτικού δικαίου, καταθέτοντας αίτηση για ένταξή της στο άρθρο 99. Δέκα χρόνια μετά, δεν έχει βρεθεί ούτε φόρμουλα εξυγίανσης ούτε συμφωνία με τους πιστωτές, με αποτέλεσμα την πρόσφατη απόφαση ώστε να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Οι επενδυτές που τελικά δεν ήρθαν ποτέ

Η οικογένεια Ευθυμίου υποστηρίζει στην πρόταση που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά τη συζήτηση του αιτήματος να τεθεί η Ektasis σε ειδική διαχείριση, πως από το 2012 προσπαθεί να βρει επενδυτή προκειμένου να διασώσει την εταιρεία ακινήτων. Μάλιστα, οι τράπεζες είχαν αρχικά συναινέσει στη διαδικασία αναζήτησης επενδυτή, χωρίς στο τέλος να επιτευχθεί συμφωνία με κανένα από τα funds που είχε φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων η πλευρά του Παν. Ευθυμίου.

Αρχικά, σύμφωνα πάντα με τους μετόχους της Ektasis, το 2013 «ευρέθη επενδυτής, και συγκεκριμένα ο ολλανδικός όμιλος Ten Brinke Hellas, ο οποίος και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση των ακινήτων (…), ελεύθερα βαρών, ήτοι με την ταυτόχρονη άρση των εγγραφεισών από τις αντιδίκους προσημειώσεων υποθήκης».

Το 2015 η διοίκηση της Ektasis ανέθεσε στην εξειδικευμένη βρετανική εταιρεία StormHarbour «να διενεργήσει μελέτη και να καταγράψει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της πρώτης εξ ημών, καθώς και το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων, ώστε να διευκολυνθεί η εκ νέου εξεύρεση δυναμικού επενδυτή». Κατά την πλευρά Ευθυμίου, μετά την έρευνα για αναζήτηση αγοραστών που έκαναν οι Βρετανοί, «εκδηλώθηκε ένα τεράστιο ενδιαφέρον επενδυτών». Στο data room που δημιουργήθηκε, «εξήντα πέντε funds με έντονη δραστηριότητα στον χώρο της αγοραπωλησίας ακινήτων εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις αγοράζοντας ακίνητη περιουσία της εταιρείας». Δεκαέξι από τα funds ζήτησαν πιο πολλά στοιχεία και στο τέλος επιλέχθηκαν από τη StormHarbour οι επενδυτικές εταιρείες Spinnaker Capital Group και Metric Capital Partners, ως δύο από τους υποψήφιους αγοραστές της Ektasis.

Στις αρχές του 2016 οι τράπεζες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τις προτάσεις που είχε υποβάλει η Spinnaker Capital, η οποία όμως ζητούσε είτε διαγραφή ολόκληρου του χρέους είτε μεγάλο «κούρεμα» και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε δόσεις. Οι πιστωτές δέχθηκαν αρχικά να μπει στο τραπέζι πρόταση για καταβολή 30 εκατ. ευρώ από το βρετανικό fund, με μερικό «κούρεμα» και σταδιακή αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού.

Μέσα στο 2017, και ενώ ακόμη οι τράπεζες δεν είχαν απορρίψει την πρόταση της Spinnaker, εμφανίστηκε και η Pillarstone. Και οι δύο προτάσεις τέθηκαν προς αξιολόγηση από την PwC και τον Δεκέμβριο του 2017 ο Παν. Ευθυμίου υποστηρίζει πως ενημερώθηκε «προφορικά» πως οι τράπεζες θα δεχθούν την πρόταση της Spinnaker. Ακολούθησαν πολύμηνα παζάρια, κυρίως για την τύχη των συμβάσεων leasing, τα οποία, όπως φαίνεται δεν απέδωσαν. Ετσι, το περασμένο καλοκαίρι οι τράπεζες ξεκίνησαν τη διαδικασία, ώστε η εταιρεία να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Από τα ρούχα στο real estate

Ο Παν. Ευθυμίου ξεκίνησε το 1991 την αυτόνομη επιχειρηματική πορεία του μέσω της εταιρείας ενδυμάτων επώνυμων οίκων Manlden Α.Ε. Από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, που προϋποθέτει κατάλληλα καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους, απέκτησε μεγάλη εξοικείωση με την αγορά ακινήτων και έτσι το πέρασμα στα επαγγελματικά και εμπορικά ακίνητα ήρθε ίσως ως φυσική εξέλιξη. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δεν ήταν διόλου δύσκολο να εξασφαλίσει κάποιος τραπεζική χρηματοδότηση ακόμη και για το 70% ή και περισσότερο της αξίας ενός εμπορικού ακίνητου, η εκμετάλλευση του οποίου υποσχόταν ταμειακές ροές που και θα εξυπηρετούσαν τον δανεισμό και θα άφηναν εύρωστα κέρδη.

Ακόμα περισσότερο όμως, η μεταπώληση ενίοτε και έπειτα από μόλις ένα ή δύο χρόνια μπορούσε να γεννήσει σημαντικές υπεραξίες. Κάπως έτσι και με τη διάθεση ανάληψης πιστωτικού ρίσκου των τραπεζών δεδομένη, ο επιχειρηματίας δημιούργησε μια μικρή αυτοκρατορία. Η Ektasis Development ανέπτυξε και εκμεταλλεύθηκε περισσότερα από 120 ακίνητα για ξένους και Ελληνες πελάτες, όπως Zara, Bayer, Unilever, Carrefour, Η&Μ και AB. Μάλιστα, το 2007 η ICAP συμπεριέλαβε την Ektasis Development στην έκδοση Business Leaders in Greece και συγκεκριμένα στην 113η θέση μεταξύ των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή