Δημόσια πρόταση από Sazka Group για τις μετοχές του ΟΠΑΠ

Δημόσια πρόταση από Sazka Group για τις μετοχές του ΟΠΑΠ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός διαπραγμάτευσης έμεινε χθες η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς την επομένη των εκλογών διατυπώθηκε από μέτοχό της προαιρετική πρόταση απόκτησης όλων των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας. Η πρόταση υποβλήθηκε από τον τσεχικό όμιλο Sazka Group, ο οποίος ελέγχει εμμέσως το 33% των μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε. και είναι ο βασικός μέτοχος του Οργανισμού.

Η δημόσια πρόταση αφορά το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ, περίπου 213,7 εκατ. μετοχές που δεν ελέγχει η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της Emma Delta. Επίσης, ενδιαφέρεται και για την απόκτηση των μετοχών που πρόκειται να εκδοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης του μερίσματος σε μετοχές (scrip dividend). H τιμή αγοράς των μετοχών ορίστηκε σε 9,12 ευρώ ανά μετοχή, ως η σταθμισμένη μέση τιμή της μετοχής ΟΠΑΠ κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Θεωρητικά ο όμιλος Sazka Group θα διαθέσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 67% των μετοχών ΟΠΑΠ που δεν ελέγχει. Η προσφορά, ωστόσο, σε αντίθεση με τις διαρροές χθες το πρωί που έκαναν λόγο για «ζωηρό» προσφερόμενο τίμημα, τελικά χαρακτηρίζεται μάλλον αναιμική. Το προσφερόμενο τίμημα είναι μικρότερο από το κλείσιμο της τιμής της μετοχής της περασμένης Παρασκευής που ανήλθε σε 10,05 ευρώ. Επίσης, είναι χαμηλότερο από την τιμή διάθεσης μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος scrip dividend, όπου την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε οι νέες μετοχές που θα δοθούν αντί μερίσματος να διατεθούν προς 9,56 ευρώ η κάθε μία. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία δηλώνει ευθέως ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα scrip dividend.

Mε βάση τα παραπάνω, θεωρείται ότι πολύ λίγοι μέτοχοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Sazka Group να δώσουν τις μετοχές τους. Πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι θεσμικοί που ενδεχομένως να θέλουν αν αποεπενδύσουν από τον ΟΠΑΠ. Πάντως, η πρόταση του Sazka Group θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στην πορεία της επιχείρησης από την τσεχική εταιρεία.

To Sazka Group είναι ο τσεχικός ΟΠΑΠ, που ελέγχει κατά 66,7% την Emma Delta Management. Το υπόλοιπο 33,3% ελέγχεται από την Giorgiella Holdings Co. Limited, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιώργου Μελισσανίδη. Αναφερόμαστε σε δικαιώματα ψήφων και όχι σε μετοχική σύνθεση της Emma Delta Management η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί. Η Emma Delta Management, μέσω άλλων εταιρειών ελέγχει το 100% της Emma Delta Hellenic Holding που με τη σειρά της ελέγχει το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ.

Χθες, η μετοχή του ΟΠΑΠ παρέμεινε αμετάβλητη δεδομένου ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν επέτρεψε τη διαπραγμάτευσή της. Η δημόσια πρόταση έφτασε πριν από το άνοιγμα του Χ.Α., αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κράτησε τη μετοχή σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να αποσαφηνιστούν οι όροι της δημόσιας πρότασης. Καθώς οι ώρες περνούσαν χωρίς αυτό να συμβαίνει, δημιουργήθηκε ένταση αλλά και μεγάλες προσδοκίες στους μετόχους της εταιρείας. Διάφορες φήμες αναφέρονταν σε πρόταση της Sazka ύψους 14 ευρώ ανά μετοχή, ενώ άλλες έκαναν λόγο για ακόμη μεγαλύτερο προσφερόμενο τίμημα. Η δημόσια πρόταση αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή