Νέα προϊόντα από τα υπολείμματα του espresso

Νέα προϊόντα από τα υπολείμματα του espresso

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καφές δεν αποτελεί μόνο μία μικρή απόλαυση λίγο πριν από τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Ενίοτε, η μυρωδιά ή ακόμη και τα υπολείμματά του μπορούν να αποτελέσουν για ορισμένους επιστήμονες σημαντικό «εύρημα» για την παραγωγή νέων προϊόντων. Μια τέτοια ιδέα συνέλαβε η νεοφυής εταιρεία Coffeco, η οποία επιχειρεί να «διασώσει» τα υπολείμματα καφέ με σκοπό οι αντιοξειδωτικές ουσίες του να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα ή σε καλλυντικά. «Η καινοτομία της εταιρείας βασίζεται στη διαδικασία που έχουμε εφεύρει για να απομονώσουμε αντιοξειδωτικές ουσίες –τις πολυφαινόλες– από απόβλητα καφέ espresso», αναφέρει ο Αλέξης Πάντζιαρος, ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας. Ο ίδιος προσθέτει ότι έπειτα από διετή έρευνα, η ομάδα βρήκε έναν αποδοτικό τρόπο ώστε να απομονώσει τις αντιοξειδωτικές ουσίες από τα απόβλητα του καφέ και να παραγάγει ένα νέο προϊόν με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, «το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα καλλυντικών και τροφίμων». Αυτό λοιπόν το προϊόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα όπως οι μπάρες δημητριακών, το μέλι και η σοκολάτα, που ως τρόφιμα θα εμπλουτιστούν με αντιοξειδωτικές ουσίες, ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία.

Eκτός όμως από τη δημιουργία νέων προϊόντων, η νεοσύστατη εταιρεία έχει δεσμευθεί να επαναξιοποιήσει κάθε απόβλητο που προκύπτει από την επεξεργασία του καφέ, μετατρέποντάς το ακόμη και σε βιοκαύσιμο. «Κατά τη διαδικασία απομόνωσης των πολυφαινολικών ουσιών, μένει ένα στέρεο απόβλητο. Εμείς ήρθαμε πρόσφατα σε συνεργασία με μία εταιρεία παραγωγής ενέργειας, η οποία μετατρέπει τα δικά μας παραπροϊόντα σε πέλετ. Τα συγκεκριμένα πέλετ έχουν μεγάλη θερμική δύναμη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή θερμικής ενέργειας», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Πάντζιαρος, τονίζοντας ότι η Coffeco έχει επινοήσει ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας με βάση –το προσφιλές σε όλους μας ρόφημα– τον καφέ.

Η ομάδα αποτελείται από τρία άτομα, τον κ. Πάντζιαρο, τον Μάριο Βλαχογιάννη και την Ελενα Φωκά, οι οποίοι μετουσιώνουν το ερευνητικό τους έργο σταδιακά σε νεοφυή εταιρεία. Σε αυτό συνέβαλε και η συμμετοχή τους στον τελικό του διαγωνισμού καινοτομίας και τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, έχοντας ωστόσο πειραματιστεί –σε ένα από τα εργαστήρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών στην Πάτρα– με τις «ιδιότητες» του καφέ. «Ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο, ξεκίνησα την έρευνά μου με βασικό θέμα την απομόνωση αντιοξειδωτικών ουσιών από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα, στοχεύοντας παράλληλα στον σχεδιασμό πρότυπης μονάδας». Η Coffeco συνεργάζεται πλέον ήδη με την εταιρεία τροφίμων Rezos Brands, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με τη Nestle.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή