ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία για την έκδοση ομολόγου η Εθνική Τράπεζα

stin-teliki-eytheia-gia-tin-ekdosi-omologoy-i-ethniki-trapeza-2327198

Το θετικό κλίμα που υπάρχει στο περιβάλλον των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα μετά και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της Κυριακής, σε συνδυασμό με την πτώση που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα σε επίπεδα κοντά στο 2%, θέλει να αξιοποιήσει η Εθνική Τράπεζα δρομολογώντας άμεσα την έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ, για την ενίσχυση των κεφαλαίων της, παίρνοντας έτσι τη σκυτάλη από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και Morgan Stanley, οι οποίες ορίστηκαν παγκόσμιοι συντονιστές και βασικοί ανάδοχοι της έκδοσης, διοργάνωσαν διήμερο roadshow, το οποίο ξεκίνησε χθες με σειρά τηλεδιασκέψεων με επενδυτές, ενώ ολοκληρώνεται σήμερα όπου έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν συναντήσεις της διοίκησης της ΕΤΕ με επενδυτές στο Λονδίνο. Αξίζει να σημειώσουμε πως ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν και οι BofA Merrill Lynch, Credit Suisse και JP Morgan.

Τα νέα ομόλογα της Εθνικής θα ανήκουν στην κατηγορία Tier 2 Capital (μειωμένης διαβάθμισης) και αναμένεται να αξιολογηθούν από τους οίκους Moody’s, S&P και Fitch, με Caa2, CCC και CCC αντίστοιχα, ενώ η έκδοση θα είναι τύπου 10NC5 (δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας).

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά, σύμφωνα πάντως με πληροφορίες είναι πιθανό το βιβλίο προσφορών να ανοίξει ακόμα και εντός της εβδομάδας, αν και οι ισχυρές πιέσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διήμερο στο Χρηματιστήριο, οι οποίες μεταδόθηκαν και στην αγορά ομολόγων, δημιουργούν προβληματισμούς.

Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς έχει προαναγγείλει την έκδοση ομολόγων αυτής της κατηγορίας συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ έως το 2023, με την πρώτη απόπειρα να είχε μάλιστα προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο, ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας επανεξέτασε το χρονοδιάγραμμα επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ αγοράς, αμέσως μετά τις εκλογές. Αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το ύψος της έκδοσης, η Εθνική εκτιμάται ότι θα στοχεύσει στην άντληση ενός ποσού έως 400 εκατ. ευρώ, ανάλογο με αυτό που άντλησε η Πειραιώς στις 19 Ιουνίου.

Η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ήταν η πρώτη αυτής της κατηγορίας ομολόγων στην οποία προχώρησε ελληνική τράπεζα τα τελευταία 11 χρόνια, με τη συμμετοχή περισσότερων από 135 επενδυτών, δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο για την ΕΤΕ η οποία βέβαια επιδιώκει να πετύχει ευνοϊκότερη τιμολόγηση σε σχέση με το επιτόκιο του 9,75% που φέρει η έκδοση της Πειραιώς. Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν πως η Εθνική μπορεί να εξασφαλίσει ένα επιτόκιο κοντά στην περιοχή του 9%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις τις οποίες πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα με τους επενδυτές, η ΕΤΕ προτάσσει την καλύτερη εικόνα του ισολογισμού της σε ό,τι αφορά το επίπεδο των κόκκινων δανείων σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο προβλέψεων, γεγονός που παρέχει στην ΕΤΕ την ευελιξία να προχωρήσει γρήγορα στη σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs.