Εντονη μεταβλητότητα, μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Εντονη μεταβλητότητα, μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… ασανσέρ εξελίχθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, παρά το έντονο ανοδικό ξεκίνημα, με την ξαφνική «επέλαση» των πωλητών στις τραπεζικές το δεύτερο μισό της ημέρας να εξελίσσεται σε μια μάχη με τους αγοραστές, η οποία τελικά κατέληξε υπέρ των δεύτερων, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στα θετικά χάρη στην ισχυρή άνοδο των περισσότερων blue chips.

Στο επίκεντρο των πωλητών, εκτός από τις τράπεζες, βρέθηκαν ΟΠΑΠ (-1,75%) και Βιοχάλκο (-0,95%), ενώ σημαντικό στήριγμα στην αγορά προσέφεραν οι αντιστάσεις σε ΓΕΚ Τέρνα (+6,53%), Ελλάκτωρ (-3%), Jumbo (+2,98%) και ΟΛΠ (+2,23%). Ανάλογη νευρικότητα κυριάρχησε και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται ελαφρώς στο 2,259%, ενώ πτωτική ήταν η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 863,33 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 876,02 μονάδες με κέρδη 1,68% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,76 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,14%, στις 2.147,65 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,12% και στις 1.329,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,94% στις 754,86 μονάδες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται η μετοχή της Εθνικής (η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της αγοράς καθώς προχώρησε στην έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ, που βρήκε σημαντική ζήτηση από τους επενδυτές) με πτώση 3,78% και ακολούθησαν η Alpha Bank κλείνοντας στο -2,58%, η Eurobank στο -0,84% και η Πειραιώς στο -0,14%.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά, μετά την αλλαγή κυβέρνησης, χωνεύει τα νέα επίπεδα τιμών που δημιουργήθηκαν από τη γρήγορη άνοδό της, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Είναι απολύτως λογικό μετά μια τόσο έντονη άνοδο να αναζητούνται νέα επίπεδα ισορροπίας στις χρηματιστηριακές αξίες. Χρειάζεται επίσης λίγος χρόνος, ώστε οι αγορές να διαβάσουν πιο καθαρά τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, όπου οι προεκλογικές εξαγγελίες και προθέσεις πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις «με υπερηχητικές ταχύτητες» εάν δεν θέλει να χάσει το θετικό momentum. Τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι εδώ και θα απαιτηθούν ριζικές αλλαγές για να αυξηθούν, πλην της ψυχολογίας, και «οι οικονομικοί δείκτες», κυρίως όμως αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη που οι ρυθμοί χωλαίνουν σημαντικά από τους στόχους. Πάντως, όπως τονίζει, το Χ.Α. ύστερα από μια οδυνηρή 10ετία έχει αλλάξει μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και έτσι τηρεί μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξη στάση. Πιθανή τεχνική διόρθωση δεν πρέπει να φοβίσει τους επενδυτές, αλλά να είναι έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξήσουν θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή