Επιτυχημένη έξοδος στις διεθνείς αγορές από την Εθνική Τράπεζα

Επιτυχημένη έξοδος στις διεθνείς αγορές από την Εθνική Τράπεζα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική ήταν η υποδοχή των επενδυτών για το ομόλογο Tier ΙΙ της Εθνικής Τράπεζας μέσω του οποίου αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά περισσότερο από τέσσερις φορές. Οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,65 δισ. ευρώ, οδηγώντας έτσι στο κλείσιμο του βιβλίου δυόμισι μόλις ώρες μετά το άνοιγμα, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8,25% (από το αρχικό 9%) και ήταν 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Τράπεζας Πειραιώς (9,75%).

Αξίζει να σημειωθεί πως το ομόλογο είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, ενώ η Fitch αξιολόγησε χθες τον τίτλο με «CCC -» και οι Moody’s και S&P αναμένεται να τον αξιολογήσουν με Caa2 και CCC αντίστοιχα. Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley ήταν οι συντονιστές και βασικοί ανάδοχοι της έκδοσης, ενώ ανάδοχοι ήταν και οι Bank of America, Credit Suisse και JP Morgan.

Η διοίκηση της Εθνικής είχε συναντήσεις με επενδυτές στο Λονδίνο την Τετάρτη όπου και συζήτησε την έκδοση του 10ετούς τίτλου, έπειτα από σειρά τηλεδιασκέψεων που είχαν προηγηθεί την Τρίτη. Κατέληξε ότι έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε αυτήν την πρωτοβουλία, εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή διεθνώς –με τη «δίψα» των επενδυτών για αποδόσεις να συνεχίζεται– αλλά και γύρω από την Ελλάδα, μετά την ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, η οποία ενισχύει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» αναλυτής της αγοράς μη εξασφαλισμένων ομολόγων, η Εθνική Τράπεζα απέδειξε στις αγορές ότι οι επενδυτές έχουν αυξημένη διάθεση για τίτλους υψηλού ρίσκου στην ευρωπεριφέρεια και ειδικά σε ελληνικά assets. Για την Εθνική, αυτή η έκδοση αναμένεται να ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως με βάση το σχέδιο μετασχηματισμού της ΕΤΕ, το χαρτοφυλάκιο των NPEs προβλέπεται να μειωθεί δραστικά από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2018 στο 1,7 δισ. ευρώ το 2022, με τα αντίστοιχα ποσοστά να συρρικνώνονται από το 41% στο 5%, ενώ ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης αναμένεται να διατηρηθεί το 2022 σε υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο 15% από 16,1% το 2018. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως μία τέτοια έκδοση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει πριν από ένα χρόνο και η επιτυχία της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική πτώση που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στην ενίσχυση της ζήτησης για τον τίτλο της Εθνικής, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ισχυρή πορεία που έχει σημειώσει η μετοχή της στο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 145% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων που άγγιξε στις 21 Ιανουαρίου. Ωστόσο χθες έκλεισε με απώλειες 3,78% μετά και τις πιέσεις που σημειώθηκαν στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή