Ενδείξεις για νέα «μαύρη τρύπα» 50 εκατ. στη Folli Follie

Ενδείξεις για νέα «μαύρη τρύπα» 50 εκατ. στη Folli Follie

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ροές χρημάτων από τα ταμεία της Folli Follie προς θυγατρικές της, για άγνωστους λόγους, αποκαλύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος που έκανε η PwC στις οικονομικές καταστάσεις του 2017. Το προσχέδιο των –εδώ και μήνες αναμενόμενων– καταστάσεων φέρεται να παραδόθηκε στην επιτροπή ελέγχου της Folli Follie χθες Πέμπτη. Οι επίσημες τελικές ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις αναμένεται να αποσταλούν, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα και να αναρτηθούν το συντομότερο στις σελίδες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ομως, όπως προκύπτει από πηγές με πρόσβαση στην εταιρεία που είδαν το προσχέδιο παρά την εμπιστευτικότητά του, η PwC αρνείται να δώσει πιστοποιητικό ελέγχου και απαριθμεί μάλιστα αναλυτικότατα τους λόγους για την απόφασή της. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ελεγκτική εταιρεία φέρεται να έχει γράψει, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, 20 εκτενέστατες αρνητικές παρατηρήσεις. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται, κατά πληροφορίες, και η σημείωση σύμφωνα με την οποία, η Folli Follie, παρά το γεγονός πως ενοποιεί τις καταστάσεις πλήθους θυγατρικών της, έχει εγγράψει απαιτήσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ από αυτές. Κανονικά έπρεπε να απαλειφθούν, αφού τα ίδια ποσά πρέπει να εμφανίζονται ως υποχρεώσεις των θυγατρικών προς τη μητρική, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Ομως ορισμένες πλευρές εικοτολογούν πως δεν πρόκειται για λάθος ή παρατυπία, αλλά για πραγματικά κεφάλαια, η κατάληξη των οποίων αγνοείται.

Υπενθυμίζεται πως το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) τον περασμένο Οκτώβριο μιλούσε για «ενδεχόμενη παροχέτευση κεφαλαίων» ύψους 122 εκατ. δολαρίων και από την ασιατική θυγατρική της Folli Follie προς αγνώστους, επί του παρόντος, δικαιούχους. Ειδικότερα τότε προέκυψε πως, όπως σε γενικές γραμμές και τώρα στην Ελλάδα, υπάρχουν δάνεια της εταιρείας Folli Follie Group Sourcing Limited προς την άγνωστη εταιρεία Landocean Industrial Limited από τη χρήση 2016, συνολικού ποσού 122 εκατ. δολ., από τα οποία δεν προκύπτει το επιχειρηματικό σκεπτικό των συναλλαγών, ενώ χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς επιτόκιο δανεισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η ύπαρξη αυτή της εταιρείας αμφισβητείται, αν και κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στην έκθεση της Alvarez & Marsal, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΤΕ. Περισσότερα για το θέμα αναμένεται να γίνουν γνωστά όταν θα δημοσιευθούν οι οικονομικές καταστάσεις, αλλά και όταν επιληφθούν αυτών οι αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές. Με τις οικονομικές καταστάσεις η διοίκηση ευελπιστεί πάντως πως μπορεί να πάει σε λύση του πτωχευτικού δικαίου με στρατηγικό επενδυτή ή τους πιστωτές για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης.

Το προσχέδιο των οικονομικών καταστάσεων που παρέδωσε η PwC στην Επιτροπή Ελέγχου της Folli Follie είναι, όπως λέγεται, ασφαλισμένο με ειδικό κλειδάριθμο στους servers της εταιρείας και η πρόσβαση σε αυτούς είναι αυστηρά διαβαθμισμένη. Πάντως με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά στην «Κ», η PwC, που χρειάστηκε μήνες για να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση και να συγκεντρώσει τα στοιχεία που χρειάζονται, αναγνωρίζει πλήρως τα ευρήματα της Alvarez & Marshal στην Ασία, σύμφωνα με τα οποία η εκεί δραστηριότητα ήταν κλάσμα μόλις των όσων δηλώνονταν επί σειρά ετών. Τώρα, όπως φαίνεται, ορισμένες παρεμφερείς πρακτικές μοιάζουν να έχουν υιοθετηθεί και στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή