ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη Fosun περνάει ο έλεγχος της Thomas Cook

Στη Fosun περνάει ο έλεγχος της Thomas Cook

Κοντά σε αύξηση κεφαλαίου με στρατηγικό επενδυτή τη  Fosun Tourism, η οποία ήδη διατηρεί θέση της τάξης του 15%, βρίσκεται η Thomas Cook, ένας από τους μεγαλύτερους tour operators διεθνώς, με σημαντική συμμετοχή στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η Thomas Cook συνεργάζεται με ένα δίκτυο 47 ξενοδοχείων, εκ των οποίων τα 4 είναι ιδιόκτητα, και το 2018 έφερε περισσότερους από 2,45 εκατ. τουρίστες.

Η Thomas Cook ανακοίνωσε, και η Fosun επιβεβαίωσε, ότι οι συζητήσεις της με τη Fosun Tourism και τις κύριες πιστώτριες τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια ύψους 750 εκατ. στερλινών. Εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν επιτυχή κατάληξη, η Thomas Cook θα περάσει στον έλεγχο της Fosun Tourism, ιδιοκτήτριας του Club Med, και η αεροπορική εταιρεία θα παραμείνει υπό την ιδιοκτησία της Thomas Cook Group plc στην οποία η Fosun θα έχει μειοψηφική μόνον συμμετοχή.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Thomas Cook και οι άλλοι ομολογιούχοι πιστωτές θα κατέχουν το υπόλοιπο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου και της αεροπορικής, κεφαλαιοποιώντας μέρος των απαιτήσεών τους και αναχρηματοδοτώντας τον όμιλο. Οι διακοπές και οι πτήσεις που έχουν πουληθεί δεν επηρεάζονται και θα συνεχίσουν να ισχύουν και να λειτουργούν κανονικά, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία. Ο Peter Fankhauser, επικεφαλής της Thomas Cook, ξεκαθάρισε πως «όσοι ενδιαφέρονται για διακοπές μπορούν να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στο να ταξιδέψουν και να κλείσουν τις διακοπές τους με την Thomas Cook. Η μόνη μετακίνηση, αυτό το καλοκαίρι, αφορά τα 11 εκατ. πελάτες μας που έχουν κλείσει τις διακοπές τους μαζί μας αυτό το καλοκαίρι».

Η Thomas Cook, τον Μάιο, ανακοίνωσε την εξαγορά δύο ξενοδοχειακών ακινήτων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω. Τον ίδιο μήνα ο όμιλος γνωστοποίησε διεθνώς ζημίες-ρεκόρ για το εξάμηνο που έληξε στα τέλη Μαρτίου (χειμερινή περίοδος) στο 1,45 δισεκατομμύρια λίρες, έναντι 303 εκατ. στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, και προειδοποίησε εκ νέου για χαμηλότερη κερδοφορία.

Ο tour οperator, που θεωρείται ο μεγαλύτερος σε πλήθος επισκεπτών στην Ελλάδα μαζί με την TUI, ανακοίνωσε πως οι κρατήσεις για το καλοκαίρι στο σύνολο των αγορών που δραστηριοποιείται υποχωρούν 12%.

Πηγές σε γνώση των σχεδιασμών της κινεζικών συμφερόντων Fosun Tourism (η οποία πρόσφατα αποσχίσθηκε από τη Fosun International και έχει στην ιδιοκτησία της τη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων Club Med, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το ομώνυμο ξενοδοχείο στο Γρεγολίμανο της Εύβοιας) επισημαίνουν πως το σύνολο των μεσογειακών προορισμών με έμφαση όμως στην ιβηρική χερσόνησο και στην Ελλάδα αποτελούν αγορές-στόχο της.

Αυτό άλλωστε είναι εμφανές και από τη συμμετοχή της στο υπό τη Lamda Development επενδυτικό σχήμα που θα αναπτύξει το Ελληνικό. Με δεδομένο πως ανάλογη στόχευση έχει και η Thomas Cook, που βαρύνεται με υψηλό δανεισμό και τεράστιες σωρευμένες ζημίες, καθίστανται σαφείς οι συνέργειες που μπορούν να εξαχθούν, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Η Fosun Tourism διά της Club Med φέρεται ήδη εδώ και ένα έτος να εξετάζει την προοπτική λειτουργίας δεύτερου τουριστικού συγκροτήματος στην Ελλάδα μετά την εξυγίανση της διεθνούς μητρικής τα προηγούμενα έτη, κατά τα οποία προχώρησε και στην πώληση ελληνικών μονάδων της Club Med με εξαίρεση αυτή στο Γρεγολίμανο.