Μετοχές αντί μερίσματος επέλεξαν 2.684 μέτοχοι του ΟΠΑΠ

Μετοχές αντί μερίσματος επέλεξαν 2.684 μέτοχοι του ΟΠΑΠ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ προχωρεί ο ΟΠΑΠ. Η αύξηση αυτή είναι το προϊόν της επανεπένδυσης του διανεμόμενου μερίσματος (scrip dividend) που αποφασίσθηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων του οργανισμού.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 2.684 μέτοχοι οι οποίοι αντί μερίσματος σε μετρητά ποσού 25,08 εκατ. ευρώ, θα λάβουν περίπου 2,6 εκατ. νέες μετοχές. Οι νέες μετοχές αντιστοιχούν στο 0,82% και θα προστεθούν στις υφιστάμενες, με τον συνολικό τους αριθμό πλέον να ανέρχεται σε 321,6 εκατ. μετοχές.

Οι μεγαλομέτοχοι του οργανισμού, αρχής γενομένης από την Emma Delta, φαίνεται ότι προτίμησαν τη λήψη μετρητών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η καταβολή μετρητών ανέρχεται στο ύψος των 153,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι καθαρό καταβλητέο, αφαιρουμένων δηλαδή των όποιων φόρων (10% για τους εγχώριους επενδυτές). Ετσι, μόλις το 1/7 του μετοχικού κεφαλαίου επέλεξε την ένταξη στο νέο πρόγραμμα scrip dividend. Ο βασικός μέτοχος της Εmma Delta, η Sazka Group, είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι δεν θα ασκήσει το σχετικό δικαίωμα λήψης μετοχών. H τιμή έκδοσης των νέων μετοχών είχε προσδιοριστεί στα 9,56 ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει διατυπώσει προαιρετική δημόσια πρόταση απόκτησης μετοχών ΟΠΑΠ, αντί 9,12 ευρώ ανά μετοχή. Επομένως, η συμμετοχή στο πρόγραμμα scrip dividend της Emma Delta θα καταστρατηγούσε τη δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου της.

Η Emma Delta είναι κάτοχος του 33% των μετοχών ΟΠΑΠ και ελέγχεται κατά 67% από τη Sazka Group και κατά 33% από την Georgiella Holding, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιώργου Μελισσανίδη. Η εταιρεία κατέχει περίπου 107 εκατ. μετοχές ΟΠΑΠ και θα εισπράξει μέρισμα ύψους 64,2 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 89,5 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν από άλλους μετόχους της επιχείρησης, κυρίως θεσμικούς επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ διανέμει υπόλοιπο μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Η διανομή του ξεκινάει από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019. Το συνολικό μέρισμα για τα κέρδη της χρήσης του 2018 ανέρχεται σε 0,70 ευρώ, αλλά η επιχείρηση διένειμε προμέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Χθες, πάντως, η μετοχή του ΟΠΑΠ κυμάνθηκε γύρω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, και ειδικότερα λίγο πάνω από τα 9,56 ευρώ. Με αυτό ως δεδομένο, σημαίνει ότι η δημόσια πρόταση του Sazka Group είναι απίθανο να έχει βρει κάποιους πωλητές μετοχών ΟΠΑΠ, παρόλο που η εταιρεία δεν στοχεύει στην ευρεία αγορά, αλλά σε μεμονωμένους θεσμικούς επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποεπενδύσουν. Στο μεταξύ προχθές ο όμιλος Sazka Group ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας, Κάρελ Κόμαρεκ και Γίρι Σμετς, που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο δεύτερος μεταβίβασε στον πρώτο το 25% των μετοχών του Sazka Group. H ίδια συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του 67% της κροατικής SuperToto, από τον κ. Κόμαρεκ στον κ. Σμετς. Η αξία των δύο συναλλαγών δεν αναφέρθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή