Αναζητούν στρατηγικό επενδυτή για τη διάσωση της Creta Farms

Αναζητούν στρατηγικό επενδυτή για τη διάσωση της Creta Farms

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση ζωής φαίνεται ότι παίρνει η Creta Farms μετά την υπογραφή, χθες, από τους δύο βασικούς μετόχους της εταιρείας του μνημονίου συναντίληψης (MOU) με τις πιστώτριες τράπεζες. Με την αποδοχή τελικώς των όρων που είχαν θέσει οι τράπεζες στον Μάνο και στον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, ύστερα από την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, ενεργοποιούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων ή και factoring της Creta Farms, ενώ επίσης ξεκινά η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Επισήμως, μέχρι στιγμής, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο επενδυτές, τoν επιχειρηματία Θ. Δουζόγλου και το αμερικανικό fund HIG, ενώ από χθες άφησε για πρώτη φορά δημοσίως ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει σχετική πρόταση και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος (του ομίλου Chipita και ΝΙΚΑΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί όροι που περιλαμβάνει το MOU είναι οι ακόλουθοι:

• Στην εταιρεία θα τοποθετηθεί CRO (επικεφαλής οικονομικής αναδιάρθρωσης), ο οποίος στην ουσία θα εποπτεύει και θα εγκρίνει οποιαδήποτε κίνηση χρημάτων. Ο ρόλος αυτός ανατίθεται στην ελεγκτική εταιρεία EY και η διαδικασία θα γίνει άμεσα, πιθανώς εντός της εβδομάδας.

• Εως τις 31 Ιουλίου 2019 οι αδελφοί Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης θα πρέπει να μεταβιβάσουν στη μητρική εταιρεία το σύνολο των σημάτων και των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας τα οποία σήμερα ανήκουν στην κυπριακή εταιρεία Novapolot, μέτοχοι της οποίας είναι οι ίδιοι με 50% έκαστος.

• Ξεκινά η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή με τον ρόλο αυτόν να ανατίθεται επίσης στην ΕΥ.

Στο MOU δεν περιλαμβάνονται οι δύο ακόλουθοι όροι: πρώτον, δεν παρέχεται καινούργια χρηματοδότηση στην εταιρεία, παρά το σχετικό αίτημα που φέρεται να υπήρξε από τη διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας. Δεύτερον, δεν περιλαμβάνεται όρος νέας αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της Creta Farms και αυτός εάν υπάρξει θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις τράπεζες και στον νέο επενδυτή. Ερωτηθείς μετά την υπογραφή του MOU για το εάν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ολόκληρο το ποσοστό που διαθέτει στην Creta Farms και υπερβαίνει το 41%, ο κ. Μ. Δομαζάκης απάντησε «ακόμη και όλο, θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να σωθεί η εταιρεία». Ο αδελφός του Κωνσταντίνος, σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Creta Farms και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να μην πάει χαμένη».  Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του  MOU, η οποία έγινε στο γραφείο του με τους δύο αδελφούς Δομαζάκη να προσέρχονται και να αποχωρούν διαφορετική ώρα ώστε να μη συναντηθούν, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την Creta Farms.

Ο κ. Μ. Δομαζάκης από την πλευρά του υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο προτάσεις, αυτή του fund HIG και αυτή του κ. Θ. Δουζόγλου. Το αμερικανικό fund HIG έχει εδώ και αρκετά χρόνια ενεργό ρόλο στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, καθώς το 2014 εξαγόρασε τον όμιλο Μαΐλλη, το 2018 υπέγραψε συμφωνία με την Aldemar για επενδύσεις εξαγοράς και διαχείρισης ξενοδοχείων,  το 2019 εξαγόρασε δάνειο της Χαλυβουργίας Ελλάδας, ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του θεραπευτηρίου «Υγεία» αλλά και των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας «Νηρεύς» και «Σελόντα». Η πρόταση Δουζόγλου είναι αυτή που παρουσίασε ο Κ. Δομαζάκης στις τράπεζες, χωρίς όμως να τύχει θερμής υποδοχής. Χθες, εξάλλου, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ερωτηθείς σχετικά από την «Κ» δήλωσε: «Θα διαβάσουμε πρώτα το MOU και θα αποφασίσουμε εάν θα κάνουμε πρόταση ή όχι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαχειριστικός έλεγχος που έχει αναθέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πραγματοποιήσει η Deloitte στην Creta Farms συνεχίζεται κανονικά και δεν διαταράσσεται από τη χθεσινή εξέλιξη. Αφορμή για τον έλεγχο αυτό στάθηκαν οι καταγγελίες του Κ. Δομαζάκη και το πόρισμα της PwC. Συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση του εν λόγω ελέγχου δεν έχει δοθεί, αν και οι τράπεζες επιθυμούν να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν. Σημειώνεται δε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αναμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου για να αποφασίσει εάν θα άρει ή όχι την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Creta Farms. Αγνωστο παραμένει εάν ο Κ. Δομαζάκης, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγή ζητώντας επίσης διαχειριστικό έλεγχο στην Creta Farms θα επιμείνει σε αυτή ή θα αποσύρει το δικόγραφο μετά τη χθεσινή εξέλιξη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή