Σε τέσσερις άξονες το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ

Σε τέσσερις άξονες το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπροσαρμογή τιμολογίων, στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την κατάργηση των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ενέργειας) περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και, όπως είπε, θα εφαρμοσθεί από τη νέα διοίκηση της εταιρείας, που θα οριστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εξειδικεύοντας το μέτρο της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι στόχος είναι η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Ετσι, «θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του», είπε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης θα υποδείξουν τον προσφορότερο τρόπο για τη μεγιστοποίηση της αξίας της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, ο υπουργός δεν μίλησε ευθέως για αυξήσεις αλλά για εξορθολογισμό που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ΔΕΗ χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών. «Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μένει πιστή στη δέσμευσή της για μη επιβάρυνση των καταναλωτών. Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ περιλαμβάνει και «στοχευμένες εθελουσίες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων», αλλά και ενίσχυση της ρευστότητας «κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Διευκρίνισε δε ότι για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε μέριμνα, εναρμονισμένη με τις πρακτικές της Ε.Ε.

Η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον υπουργό, μία ακόμη ένεση ρευστότητας για τη ΔΕΗ. Ως προς τα άμεσα μέτρα στήριξης το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την απόδοση στη ΔΕΗ των ΥΚΩ του 2011, αλλά και πόρων από τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ο κ. Χατζηδάκης άσκησε στη Βουλή σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολούθησε στη ΔΕΗ και κυρίως στο θέμα των ΝΟΜΕ. «Πρόκειται γα τραγελαφική ρύθμιση διά της οποίας φέρατε την εταιρεία σε ακραία κατάσταση», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσε την επιδίωξη της κατάργησής τους. «Δεν είναι δυνατόν η εταιρεία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της», ανέφερε ο υπουργός και μίλησε για διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. «Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιό της, γιατί μόνο έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο», τόνισε ο υπουργός, ενώ συνέδεσε το μέλλον της ΔΕΗ με τη μετάβασή της από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή