Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο, μία ανάσα από τις 880 μονάδες

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο, μία ανάσα από τις 880 μονάδες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το αδύναμο ξεκίνημα, η χθεσινή συνεδρίαση εξελίχθηκε θετικά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και για μία ακόμη φορά ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μία ανάσα από τις 880 μονάδες και δεν κατάφερε να τις «σπάσει». Οι αγοραστές, πάντως, φαίνεται να συνεχίζουν να δίνουν το «παρών», παρότι πλησιάζουμε στα τέλη Ιουλίου, κρατώντας τον τζίρο σε ικανοποιητικά επίπεδα και καταβάλλοντας προσπάθειες να κινηθεί η αγορά προς τα πρόσφατα υψηλά των 895 μονάδων που βρέθηκε την παραμονή των βουλευτικών εκλογών.

Σημαντικό στήριγμα στο Χ.Α. έδωσαν τόσο το νέο εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων, τα οποία κατέγραψαν νέο ρεκόρ, όσο και η έντονη κινητικότητα των χαρτοφυλακίων σε τίτλους που σχετίζονται με projects που αναμένεται να επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα.

Η ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε άλμα 5,14%, ενώ ισχυρά κέρδη (αν και περιόρισαν την άνοδο στο τέλος) σημείωσαν οι Cenergy και Ελλάκτωρ, στο +3,63% και +3,41% αντίστοιχα. Η ΔΕΗ, αν και περιόρισε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη της, τα οποία έφτασαν κοντά στο 7%, έκλεισε με άνοδο 2,92% και σε υψηλά 15 μηνών, φέρνοντας τα συνολικά κέρδη του τελευταίου τριημέρου, μετά και την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσής της από την κυβέρνηση, στο 27%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 874,34 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 879,33 μονάδες και στο +1,11%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 62,73 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,26%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,37% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 757,19 μονάδες, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές πιέσεις. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Eurobank, η οποία έκλεισε στο +1,81% και ακολούθησαν η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη 1,48% και η Alpha Bank με άνοδο 0,82%, ενώ πτωτικά κατά 0,43% έκλεισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, τα βήματα της κυβέρνησης, η οποία έχει δείξει αποφασιστικότητα από τις πρώτες ημέρες της θητείας της για εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης της οικονομίας και των επενδύσεων και για επίτευξη της «κανονικότητας» όσον αφορά τις εκδόσεις ομολόγων για την προσέλκυση «καλής ποιότητας» επενδυτών, αποτελεί έναν πολύ θετικό καταλύτη για το ελληνικό Χρηματιστήριο, διατηρώντας το αγοραστικό ενδιαφέρον και «κρατώντας» τις μετοχές στο ραντάρ των επενδυτών. Η ενίσχυση του τζίρου σε σχέση με τα επίπεδα των 30 με 40 εκατ. ευρώ που βλέπαμε πριν από λίγο διάστημα αποτελεί απόδειξη αυτής της αλλαγής της «ψυχολογίας» της αγοράς, η οποία θα βοηθήσει το Χ.Α. να ξεφύγει από τη ρηχότητα στην οποία είχε εγκλωβιστεί για πολύ καιρό και η οποία το είχε κάνει ευάλωτο στις όποιες εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή