Εσπασε το φράγμα των 500 εκατ. ο τζίρος της Chipita εντός του 2018

Εσπασε το φράγμα των 500 εκατ. ο τζίρος της Chipita εντός του 2018

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τζίρο πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ έκλεισε το 2018 για τον όμιλο Chipita, με όλες σχεδόν τις αγορές, πλην της τουρκικής, να καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι επιδόσεις της Chipita ήταν επίσης θετικές, ενώ πλέον έχει ξεκινήσει και η παραγωγή προϊόντων της στην Ινδία, μέσω της κοινοπραξίας Britchip Foods που έχει συστήσει στην ασιατική χώρα με την ινδική Britannia Industries.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του ομίλου, το 2018 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 510,2 εκατ. ευρώ έναντι 461 εκατ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση 10,7%. Αύξηση κατέγραψαν επίσης τα μεικτά και τα λειτουργικά κέρδη. Ειδικότερα, τα μεικτά κέρδη σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκαν το 2018 σε 218,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 8,3% σε σύγκριση με το 2017. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 10,7% φτάνοντας τα 75,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 42,6%, στα 19,7 εκατ. ευρώ το 2018 από 34,3 εκατ. ευρώ το 2017. Η μεγάλη αυτή μείωση αποδίδεται από τον όμιλο στα έξοδα ύψους 7,7 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε το 2018 για την προετοιμασία της πολυσυζητημένης εισαγωγής της Chipita στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αθήνας, εισαγωγή, όμως, η οποία έχει αναβληθεί επ’ αόριστον. Εξαιρουμένων των εξόδων αυτών τα κέρδη προ φόρων θα διαμορφώνονταν σε 27,4 εκατ. ευρώ, επίσης μειωμένα σε σύγκριση με το 2017, αλλά με την υποχώρηση να είναι σαφώς μικρότερη.

Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 20,8 εκατ. ευρώ από 15,4 εκατ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση περίπου 35%, ενώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησαν το 2018 σε 21,1 εκατ. ευρώ από 23,4 εκατ. ευρώ το 2017.

Ειδικά στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου η παρουσία του ομίλου είναι πολύ ισχυρή, τόσο από εμπορική όσο και από παραγωγική πλευρά, οι πωλήσεις αυξήθηκαν το 2018 κατά 14,8 εκατ. ευρώ. Εντός του 2018, άλλωστε, διπλασιάστηκε σε μέγεθος και παραγωγή το εργοστάσιο της Chipita στην Πολωνία, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί περισσότερο στα οικονομικά αποτελέσματα του τρέχοντος έτους. Αύξηση κατά 9 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι πωλήσεις στη Νότια και Δυτική Ευρώπη, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων σε Ελλάδα, Γερμανία, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαντική, επίσης, ήταν η αύξηση του τζίρου στις ΗΠΑ.

Στη Ρωσία οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 8,1 εκατ. ευρώ. Μη ικανοποιητική παραμένει για μια ακόμη χρονιά η δραστηριότητα της Chipita στην Τουρκία, λόγω κυρίως της υποτίμησης της τουρκικής λίρας και του ρευστού πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Περαιτέρω απώλειες συγκρατήθηκαν από την αύξηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες των προϊόντων που παράγονται στο εργοστάσιο της Τουρκίας. Θετικές ήταν οι επιδόσεις στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, το 2018 ξεκίνησε από τη Modern Food Industries στη Σαουδική Αραβία (θυγατρική του ομίλου κατά 25%) η παραγωγή Bake Rolls.

Για το τρέχον έτος, η διοίκηση της Chipita αναμένει περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της, ενώ η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου που κατασκευάζει ο όμιλος στη Σλοβακία,  αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Εδώ και λίγες εβδομάδες εξάλλου, η Chipita έχει νέο διοικητικό συμβούλιο, μετά την αποχώρηση από αυτό του κ. Γ. Ζανιά, της κ. Ελένης Τσαμαδού, της κ. Μαίρης Χατζάκου (της ΜΕΒΓΑΛ), του κ. Αχ. Φώλια και του κ. Στ. Φρέρη, με ειδικά τους τρεις τελευταίους να αποτελούν χρόνια συνεργάτες και φίλοι του επικεφαλής της Chipita κ. Σπ. Θεοδωρόπουλου. Νέα μέλη στο 9μελές από 11μελές μέχρι πρόσφατα διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, είναι ο κ. Σ. Φώλιας (γιος του Αχιλλέα), ο Περ Στιν Μπρέιμιρ, ο Τζέιμς Τζάσπερ Χιλ και ο Ναντίμ Ταμπαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή