ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επέκταση στα Βαλκάνια επιχειρεί η Intrakat

Επέκταση στα Βαλκάνια επιχειρεί η Intrakat

Κατασκευαστικά έργα σε Ρουμανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να διεκδικήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η Intrakat, σε μια κίνηση επέκτασής της εκτός συνόρων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου και πλέον βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Η διοίκηση της εισηγμένης έχει μάλιστα εντοπίσει τους διαγωνισμούς που την ενδιαφέρον και δρομολογεί τη συμμετοχή της. Σταδιακά, δε, αναμένεται να κινηθεί και για την ανάληψη έργων και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως για παράδειγμα η Σερβία και η Βουλγαρία, όπου επίσης υπάρχουν συμβάσεις με εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση.

Στην «εμπροσθοφυλακή» της νέας αυτής κίνησης αναμένεται να βρεθεί και ο πρόεδρος του ομίλου και επικεφαλής του κατασκευαστικού τομέα της εταιρείας Δημήτρης Κούτρας, ο οποίος έχει μακροχρόνια εμπειρία από έργα στις εν λόγω αγορές και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Στόχος είναι η ανάληψη και εκτέλεση κερδοφόρων έργων. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Κούτρας, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Intrakat, «τα Βαλκάνια είναι προφανώς η “αυλή” μας και οσονούπω θα διέπονται όλα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, γεγονότα γνώριμα στην ελληνική τεχνογνωσία».
«Σύμμαχός» της στην προσπάθεια αυτή είναι η ραγδαία βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, εφόσον βελτιωθεί κι άλλο το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας και κυρίως αποκατασταθεί το κύρος των ελληνικών τραπεζών εκτός των τειχών, τότε είναι δεδομένο ότι θα επανέλθει η κανονικότητα και στον κατασκευαστικό κλάδο, τουλάχιστον «εκτός των τειχών».

Η εταιρεία έχει εκπονήσει τριετές πλάνο ανάπτυξης για την περίοδο από το 2019 έως και το 2021, το οποίο αποσκοπεί σε διπλασιασμό των εσόδων μέχρι την ολοκλήρωσή του, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 450 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η εταιρεία κατέγραψε τζίρο 232,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 58% έναντι του 2017. Αντίστοιχα, συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο ξεπερνά σήμερα τα 440 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η υπογραφή νέων συμβάσεων συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ. Στόχος για το ανεκτέλεστο είναι να είναι διπλάσιο του εκάστοτε τζίρου της, κάτι που σημαίνει ότι, εφόσον επιτευχθεί ο σχεδιασμός, θα πρέπει να προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Για τον σκοπό αυτό, η διοίκηση θα εστιάσει όχι μόνο σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και σε έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, σε περιβαλλοντικά έργα (διαχείριση απορριμμάτων) και σε υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων και υποδομών. Σύμφωνα με τον Πέτρο Σουρέτη, διευθύνοντα σύμβουλο της Intrakat, «η νέα στρατηγική της εταιρείας, που ήδη εκτελείται συνδυαστικά με τις ενδοεταιρικές αλλαγές και τη νέα μετοχή σύνθεση, υπηρετεί ρεαλιστικά τους στόχους μας». Σχολιάζοντας τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Σουρέτης ανέφερε ότι «υπάρχει η πολιτική πρόθεση να ξαναγίνει ο κλάδος μας πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας, όπως και η πρόθεση της απλοποίησης, επιτάχυνσης και εξυγίανσης των γραφειοκρατικών ανασταλτικών εμποδίων που πνίγουν την υγιή επιχειρηματικότητα».