Μικρή πτώση στην αγορά μετά πέντε ανοδικές συνεδριάσεις

Μικρή πτώση στην αγορά μετά πέντε ανοδικές συνεδριάσεις

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο μετά τις πέντε ανοδικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν και οι οποίες είχαν στείλει τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά έτους με συνολικά κέρδη 3,5%. Αν και η αγορά έφθασε τις 896 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης, οι (αναμενόμενες) κατοχυρώσεις κερδών από πολλά χαρτοφυλάκια, σε συνδυασμό με το επιφυλακτικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, καθώς και στα ελληνικά ομόλογα, πίεσαν τον Γενικό Δείκτη έως και τις 882 μονάδες με απώλειες άνω του 1%. Ωστόσο, κατά το τελευταίο ημίωρο και ειδικά τα τελευταία λεπτά πριν από το «καμπανάκι» της λήξης, οι απώλειες «μαζεύτηκαν» σημαντικά, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να κλείνει μια ανάσα πριν από τις 890 μονάδες με περιορισμένες απώλειες. Σημαντικό στήριγμα σε αυτό δόθηκε από την επιστροφή των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίοι μετέτρεψαν σε οριακά κέρδη τις απώλειες του σχεδόν 3%, που σημείωνε νωρίτερα. Πάντως, με μία μόνο συνεδρίαση να απομένει για το κλείσιμο του μήνα, ο Ιούλιος, εκτός απροόπτου, θα αποτελέσει τον έβδομο μήνα συνεχούς ανόδου για το Χ.Α., σερί που έχουμε να δούμε από το 2012.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,58%, στις 889,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 882,15 μονάδων και το -1,44% και των 896,92 μονάδων (+0,70%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,48 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,45%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,96% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,08% και στις 807,15 μονάδες.

Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών, τόσο για την οικονομία όσο και για το Χρηματιστήριο, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος» ΑΧΕΠΕΥ. Ωστόσο, ενόψει του Αυγούστου, η παραδοσιακή θερινή ραστώνη έχει κάνει την εμφάνισή της, συμβάλλοντας στην υποχώρηση των συναλλαγών και κάτω από 60 εκατ. ευρώ ημερησίως. Η νέα κυβέρνηση πάντως κινείται πολυμέτωπα στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Κομβική σημασία για τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στην οικονομία έχει το τραπεζικό σύστημα, που καλείται να αυξήσει τις πιστοδοτήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να επιταχυνθεί προηγουμένως η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαδικασία που αναμένεται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα. Επομένως, ο τραπεζικός κλάδος καλείται στο εγγύς μέλλον να λειτουργήσει ως εμπροσθοφυλακή εξελίξεων στο Χρηματιστήριο, ενώ αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές θα ακολουθήσουν, με εκείνες του ενεργειακού κλάδου να έχουν ειδικό βάρος. Με βάση τα παραπάνω, ο Γ.Δ. «βλέπει» πλέον τις 900 μονάδες ως εφικτό στόχο, ιδιαιτέρως ενόψει της πιθανολογούμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, την Παρασκευή από τη Fitch.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή