ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον Σαράντη brands που χάνει η Folli Follie

Στον Σαράντη brands που χάνει η Folli Follie

Απώλειες έχει αρχίσει να μετράει ο όμιλος Folli Follie, o οποίος χάνει και επίσημα πλέον την αντιπροσώπευση μεγάλων brand τόσο από τον κλάδο της ένδυσης όσο και από εκείνο των καλλυντικών. Την ίδια ώρα σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται ο όμιλος Σαράντη, ο οποίος συνεχίζει να ενισχύει δυναμικά το χαρτοφυλάκιό του με την απορρόφηση σημάτων τα οποία μέχρι πρότινος έλεγχε η Folli Follie.

Χθες ο όμιλος δέχθηκε και άλλο ισχυρό πλήγμα καθώς ανακοινώθηκε ότι η Calvin Klein, θυγατρική της PVH Corp., αλλάζει διανομέα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες βαλκανικές χώρες, χάνοντας έτσι ένα από τα brand που «στόλιζαν» το χαρτοφυλάκιό του. Νέος αποκλειστικός διανομέας και franchise partner για το brand Calvin Klein στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιλέχθηκε η SARKK ABEE, η οποία θα έχει την ευθύνη για τα κανάλια λιανικής και χονδρικής πώλησης του brand στις χώρες αυτές. Σημειώνεται ότι η SARKK ABEE είναι συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη και διατηρεί ήδη συνεργασία με την PVH Corp. από το 1998, όταν έγινε ο αποκλειστικός διανομέας και franchise partner λιανικής και χονδρικής για το brand Tommy Hilfiger στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Μολδαβία.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος Σαράντη υπέγραψε συμφωνία αντιπροσώπευσης για τα καλλυντικά επιλεκτικής διανομής της COTY στην Ελλάδα, τη διανομή και αντιπροσώπευση των οποίων είχε μέχρι πρότινος η θυγατρική της Folli Follie, FF Cosmetics. Ηδη, όπως είχε γράψει και η «Κ», ο όμιλος «εποφθαλμιούσε» εδώ και αρκετό διάστημα τα σήματα της COTY, γεγονός που άρχισε να επιβεβαιώνεται όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ο όμιλος Σαράντη συνήψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία για την αντιπροσώπευση των προϊόντων Wella στην ελληνική αγορά ευρείας διανομής (σούπερ μάρκετ). Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει την αντιπροσώπευση και διανομή από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 των εξής σημάτων: Balenciaga, Bottega Veneta, Burberry, Calvin Klein, Chloe, Davidoff, Escada, Gucci, Hugo Boss, Jil Sander, Joop, Lacoste, Lancaster, Marc Jacobs, Miu Miu, Nikos Philosophy, Roberto Cavali, Stella McCartney και Tiffany&Co. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία της COTY με τη Folli Follie έληγε επίσημα τον Αύγουστο, ενώ ενδέχεται –χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί κάτι προς το παρόν– να κατευθυνθούν στον όμιλο Σαράντη και όσα brand της COTY αφορούν το κανάλι ευρείας διανομής (Max Factor).

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος Σαράντη ανακοίνωσε χθες και την επέκταση της συμφωνίας μετόχων με την Estée Lauder Companies. Η εταιρεία ELCA Cosmetics αποτελεί κοινοπραξία που δημιουργήθηκε το 2001, με σκοπό την πώληση και τη διανομή προϊόντων ομορφιάς σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Αυτή ανήκει στον όμιλο Σαράντη που κατέχει ποσοστό 49% αλλά και στην εταιρεία The Estée Lauder Companies που κατέχει το υπόλοιπο 51%. Ο όμιλος αλλά και η EL συμφώνησαν να τροποποιήσουν τη συμφωνία μετόχων που διέπει την ELCA, επεκτείνοντας τη διάρκειά της από τις 30 Ιουνίου 2021 στις 30 Ιουνίου 2028 συμπεριλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τη Μολδαβία. Βάσει της νέας συμφωνίας, η EL θα έχει το δικαίωμα να αυξήσει το ποσοστό της στην ΕLCA σταδιακά έως το 100%, εξαγοράζοντας τις μετοχές του ομίλου Σαράντη. Η δε ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από την επέκταση της συμφωνίας θα ενισχύσει τις επενδύσεις που δρομολογεί ο όμιλος κατά τα επόμενα έτη.