Στα 13,3 εκατ. τα κέρδη του «Τιτάν» το εξάμηνο

Στα 13,3 εκατ. τα κέρδη του «Τιτάν» το εξάμηνο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα δέχθηκε η κερδοφορία του ομίλου τσιμέντων Τιτάν κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, ως αποτέλεσμα της αρνητικής συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου προς το ευρώ (συγκεκριμένα, της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρωπαϊκού) αλλά και των υψηλών αποσβέσεων της περιόδου. Ειδικότερα, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν κατά 46,3% σε 13,3 εκατ. ευρώ (από 24,8 εκατ. ευρώ).

Ετσι, αντισταθμίστηκε η σημαντική άνοδος των πωλήσεων σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης της εταιρείας, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 10,2% σε 785,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, άνοδος καταγράφηκε όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και στην ελληνική αγορά, για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙTDA) διατηρήθηκαν σταθερά έναντι του περυσινού πρώτου εξαμήνου σε 122,2 εκατ. ευρώ.

Στις επιμέρους αγορές, στις ΗΠΑ η δυναμική πορεία του ομίλου διατηρήθηκε, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 13,9% σε όρους ευρώ (αλλά μόλις 6,3% σε όρους δολαρίου), σε 471,8 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 4,9% σε 84,2 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα η εγχώρια αγορά παρουσίασε ήπια αύξηση των πωλήσεων, με τη ζήτηση να αυξάνεται λόγω των έργων τουριστικού χαρακτήρα και των υψηλότερων επιπέδων ιδιωτικής κατανάλωσης. Συνολικά ο κύκλος εργασιών του τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 7,6% και ανήλθε σε 123,3 εκατ. ευρώ, ενώ και τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 88,1% σε 10 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία ενισχύθηκε, επίσης, από τη θετική επίδραση που είχε στα έσοδα από εξαγωγές η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ.

​​​​​​Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, στην Ελλάδα «η επανεκκίνηση μεγάλων έργων, η οποία πλέον μετατίθεται προς το τέλος του τρέχοντος ή το ξεκίνημα του νέου έτους, διατηρεί τις προσδοκίες για επαναδραστηριοποίηση του κλάδου κατασκευών μεσοπρόθεσμα». Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι κατασκευές που συνδέονται με τον τουρισμό θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο, όπως και η αύξηση που σημειώθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση δομικών υλικών. «Συνολικά, υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις ότι η αγορά έχει –επιτέλους– ξεπεράσει την προηγούμενη δύσκολη συγκυρία», σημειώνει χαρακτηριστικά η διοίκηση του ομίλου.

Στον αντίποδα, Αίγυπτος και Τουρκία είναι δύο χώρες για τις οποίες ο όμιλος εξακολουθεί να προβληματίζεται. Στην Αίγυπτο, η ζήτηση συρρικνώθηκε κατά 5% το πρώτο εξάμηνο του έτους, τη στιγμή που η παραγωγική δυναμικότητα παραμένει πλεονάζουσα, οι τιμές είναι αμετάβλητες και το λειτουργικό κόστος διαρκώς αυξάνεται. Μάλιστα, η λειτουργία ενός νέου, δημόσιου, υπερμεγέθους εργοστασίου από το 2018, έχει επιτείνει τα προβλήματα. Αντίστοιχα, στην Τουρκία συνεχίστηκε, όπως αναμενόταν, η ραγδαία πτώση της ζήτησης για δομικά υλικά, ενώ εκτιμάται ότι η πτώση της ζήτησης στο σύνολο του έτους θα φτάσει το 30%. Συνολικά στον τομέα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο δεν ξεπέρασε τα 69,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 13,5%, ενώ σημειώθηκαν ζημίες ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 12,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή