Τραπεζικές πιέσεις οδήγησαν στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις οδήγησαν στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονη νευρικότητα, και κυρίως στο «κόκκινο» και με αρκετά περιορισμένες συναλλαγές, κινήθηκε το ελληνικό Χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου, ακολουθώντας την τάση που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις της Fed. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν κυρίως στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 2%, αλλά και σε αρκετά blue chips όπως ΟΠΑΠ (-1,28%), Fourlis (-1,22%) και ΟΤΕ (-1,05%), σε συνδυασμό με το επιφυλακτικό κλίμα στην αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται ελαφρώς στο 2,056%, δεν άφησαν τον Γενικό Δείκτη να κρατήσει τις 900 μονάδες παρόλο που τις «έσπασε» ενδοσυνεδριακά. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, μόνο με τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου το Χ.Α. θα μπορέσει να δοκιμάσει νέα υψηλότερα επίπεδα και σίγουρα θα απαιτηθούν αυξημένοι όγκοι συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι τεχνικά το πρώτο σημείο αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 920 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 895,04 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,68 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 2.212,43 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,06% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 811,65 μονάδες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Eurobank με πτώση 3,18% και ακολούθησαν η Εθνική με πτώση 1,89%, η Alpha Bank έκλεισε στο -1,30% και η Πειραιώς στο -1,10%.

Το Χ.Α. προσπαθεί με τακτικές κινήσεις επιμέρους μετοχών κυρίως της μικρής κεφαλαιοποίησης, να διασπάσει τα πρόσφατα υψηλά, δείχνοντας ελαφρά σημάδια κόπωσης, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Πάντως, γενικότερα, η αγορά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ρεκόρ 12ετίας στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και τη θετική απήχηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Η άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας από τη νέα κυβέρνηση κρίνεται θετικά προς το παρόν από τους εμπλεκομένους, όπως επισημαίνει.

Στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η μεταβλητότητα παραμένει ελεγχόμενη. «Πιθανές διορθώσεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν, αλλά να είμαστε έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξάνουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης», όπως τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου, υπενθυμίζοντας πάντως πως ιστορικά ο Αύγουστος δεν φημίζεται για τους αυξημένους όγκους συναλλαγών σε σχέση με τους άλλους μήνες. «Οι παραδόσεις όμως είναι για να σπάνε, με δεδομένο ότι πλέον η ελληνική χρηματαγορά έχει αλλάξει πίστα (ανοδική τάση), χωρίς να αποκλείεται αύξηση της μεταβλητότητας από εξωγενείς παράγοντες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή