Ασφαλιστικά μέτρα στην «Ελμίν Βωξίτες» από την Επ. Ανταγωνισμού

Ασφαλιστικά μέτρα στην «Ελμίν Βωξίτες» από την Επ. Ανταγωνισμού

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλιστικά μέτρα στην εταιρεία Ελμίν Βωξίτες για καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης επέβαλε με απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά τη διερεύνηση σχετικού αιτήματος της εταιρείας Μυτιληναίος Α.Ε. Η ολομέλεια της Επιτροπής με απόφαση πλειοψηφίας, με μειοψηφία δύο μελών, υποχρεώνει την «Ελμίν» να προμηθεύσει άμεσα τη «Μυτιληναίος» με τις απαιτούμενες ποσότητες στάνταρ ποιότητας βωξίτη για το έτος 2019, αντίστοιχα με τις ποσότητες βωξίτη του 2018, για την αντιμετώπιση του πιθανολογούμενου συστημικού κινδύνου στις σχετικές αγορές. Επιπλέον, η «Ελμίν» υποχρεούται να εκκινήσει διαπραγματεύσεις με τη «Μυτιληναίος» με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για την προμήθεια βωξίτη, ικανή να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της εταιρείας Μυτιληναίος και της κατάντη αγοράς για την περίοδο μετά τη λήξη της ισχύουσας τροποποιηθείσας σύμβασης. Η εν λόγω διαπραγμάτευση για την οποία θα τηρούνται σχετικά πρακτικά, θα πρέπει να εκκινήσει εντός 20 ημερών από την κοινοποίηση του διατακτικού της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων και να περατωθεί εντός προθεσμίας δύο μηνών από την εκκίνησή της. Σε περίπτωση παράλειψης των ασφαλιστικών μέτρων που της επιβλήθηκαν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί την «Ελμίν Βωξίτες» με πρόστιμο ποσού 8.000 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης.

Η ολομέλεια της Επιτροπής έκρινε μεταξύ άλλων ότι η αιφνίδια και σημαντική μείωση εκ μέρους της «Ελμίν Βωξίτες», της προς προμήθεια ποσότητας της «Μυτιληναίος», συνεπιφέρει περιορισμό στη διάθεση και στον εφοδιασμό της αγοράς με προϊόντα βωξίτη και με παράγωγα αυτού προϊόντα κατά τρόπο που συνεπάγεται πιθανό αποκλεισμό, έξοδο προμηθευτών και προϊόντων εταιρειών από τις  αγορές με αποτέλεσμα την άμβλυνση του ανταγωνισμού, ενδεχόμενη μείωση της προσφοράς ή και αύξηση της τιμής και συνακόλουθη πιθανολογούμενη βλάβη στους τελικούς καταναλωτές. Εκρινε επίσης ότι υπάρχει δυσχέρεια εναλλακτικών λύσεων προμήθειας βωξίτη από τη «Μυτιληναίος» για τη συμπλήρωση των ποσοτήτων που περιέκοψε η «Ελμίν», καθώς επίσης και δυσχέρεια προσφυγής σε εναλλακτικές λύσεις προμήθειας από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές επόμενων σταδίων, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος στις αγορές αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή