«Εισαγόμενες» έντονες πιέσεις στην αγορά

«Εισαγόμενες» έντονες πιέσεις στην αγορά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε  μια πολύ δύσκολη ημέρα για τις διεθνείς αγορές, μετά και τις νέες εμπορικές εντάσεις που προκάλεσαν οι αιφνιδιαστικές δηλώσεις Τραμπ για πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, οι οποίες και έστειλαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες στο βαθύ κόκκινο, το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και δεν κατάφερε να αποφύγει το αρνητικό πρόσημο, μπόρεσε ωστόσο να βγάλει «άμυνες» και να αντισταθεί σε ένα έντονο sell-off. Οι στηρίξεις που πρόσφεραν Motor Oil (+3,42%), Ελλάκτωρ (+1,83%) και ΕΧΑΕ (+0,60%), κόντρα στη γενικότερη αρνητική εικόνα του FTSE 25 και κυρίως των τραπεζικών μετοχών, καθώς και η (έστω και μικρή) πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, βοήθησαν τον Γενικό Δείκτη να απορροφήσει τις πιέσεις και να σταθεί «όρθιος» απέναντι στην παγκόσμια ισχυρή διόρθωση, σημειώνοντας απώλειες μόλις 1% και «κρατώντας» τις 885 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 885,11 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 882,72 (-1,38%) και των 890,49 μονάδων (-0,49%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 80,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η ενίσχυση του τζίρου δεν είναι «ανησυχητική» λόγω πτώσης, καθώς οφείλεται σε μεγάλο μέρος της στο πακέτο που διακινήθηκε στη μετοχή της «Ελλάκτωρ» και στο 3,9% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο είχε συνολική αξία 18,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,35% στις 2.182,60 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,28% και στις 1.433,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με ισχυρή πτώση 2,96% στις 787,61 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,63% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,62%.

Ο πρόεδρος Τραμπ επανήλθε με νέους δασμούς οδηγώντας τους βασικούς μετοχικούς δείκτες στις ΗΠΑ σε πτώση και διασφαλίζοντας ένα αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Ωστόσο, για το Χ.Α., ιδιαίτερα θετικό σημάδι είναι η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ (και μάλιστα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς – βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες και κατασκευές) στο 105,3 τον Ιούλιο, από 101 τον Ιούνιο. Σημαντική ενδιάμεση στήριξη εντοπίζεται στις 880 μονάδες, καθώς το διεθνές κλίμα είναι εύθραυστο και δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστο το Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή