Νέο διοικητικό συμβούλιο στα Ελληνικά Πετρέλαια

Νέο διοικητικό συμβούλιο στα Ελληνικά Πετρέλαια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιωάννης Παπαθανασίου και ο Ανδρέας Σιάμισιης είναι τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα ηνία των ΕΛΠΕ. Ο κ. Παπαθανασίου, υπουργός επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, που είχε διατελέσει και πρόεδρος των ΕΛΠΕ την περίοδο 2014-2015, αναλαμβάνει τη θέση μη εκτελεστικού προέδρου. Ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ ανακοινώθηκαν επισήμως χθες από την εταιρεία και περιλαμβάνουν επίσης την τοποθέτηση από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου πέντε ακόμη μελών και συγκεκριμένα των κ. Γιώργου Αλεξόπουλου, Μιχαήλ Κεφαλογιάννη, Αλέξανδρου Μεταξά, Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου, Λουκά Παπάζογλου και Αλκιβιάδη Ψάρα. Η συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου για τη συγκρότησή του σε σώμα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 7 Αυγούστου. 

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης εργάζεται στα ΕΛΠΕ από το 2004. Γνωρίζει σε βάθος την εταιρεία, καθώς ήταν στην ομάδα που σχεδίασε και υλοποίησε τις μεγάλες επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του ομίλου τα προηγούμενα χρόνια. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις σχέσεις με τις αγορές κεφαλαίων, αφού ήταν επί σειρά ετών γενικός οικονομικός διευθυντής, ενώ διατήρησε την εποπτεία των διευθύνσεων Οικονομικών και Πληροφορικής του ομίλου και μετά την αναβάθμισή του σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, το 2014.

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη αλλαγή στα πρόσωπα που διοικούν τον όμιλο, αλλά για μια ουσιαστική αλλαγή στην εταιρική διακυβέρνηση, αφού ο πρόεδρος είναι μη εκτελεστικός. Είναι αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί από το 2018, επί της προηγούμενης κυβέρνησης, σε συνεννόηση μεταξύ των βασικών μετόχων του ομίλου (Δημόσιο – Ομιλος Λάτση). Μάλιστα είχε ανατεθεί σε εταιρεία συμβούλων να εκπονήσει μελέτη για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης. Τις αλλαγές είχε προαναγγείλει, εξάλλου, ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευστάθιος Τσοτσορός στην τελευταία γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ.

Η νέα διοίκηση του ομίλου θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα της πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, η οποία θα προχωρήσει γρήγορα, όπως άφησε να διαφανεί με δηλώσεις και ο πρωθυπουργός. Η πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ήταν οι βασικές αναφορές του στις αποκρατικοποιήσεις κατά τις προγραμματικές δηλώσεις. Επίσης, η διοίκηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με επιχειρήσεις στις οποίες έχει σημαντικές συμμετοχές, όπως η ΔΕΠΑ, η αποκρατικοποίηση της οποίας επίσης θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες.

Στους σχεδιασμούς της διοίκησης είναι μία ακόμη έκδοση ομολόγου προκειμένου να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δημιουργούν τα χαμηλά επιτόκια.

Προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση θα αποτελέσει και η υλοποίηση απαρέγκλιτα του στρατηγικού σχεδιασμού βιώσιμης ανάπτυξης για την περίοδο 2019-2023, αλλά και η υλοποίηση του προγράμματος έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, που προχωρεί με ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες (ΕxxonMobil, Total, Repsol, Edison).

Eπί διοικήσεως Παπαθανασίου – Σιάμισιη τα ΕΛΠΕ θα πραγματοποιήσουν μάλιστα την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή