Ισχυρές πιέσεις στην αγορά με απώλειες 3,83% για τον Γ.Δ.

Ισχυρές πιέσεις στην αγορά με απώλειες 3,83% για τον Γ.Δ.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυροί ήταν οι τριγμοί που δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από πολύ καιρό, υποχωρώντας κατά 34 μονάδες σχεδόν από τα επίπεδα της Παρασκευής λόγω του sell off που ταρακούνησε τόσο τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και τη Wall Street, μετά την ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμο, των ΗΠΑ και της Κίνας. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, η οποία θεωρείται από τους ξένους αναλυτές εδώ και καιρό ο «νούμερο 1» κίνδυνος για τα χρηματιστήρια, ανάγκασε τους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στις μετοχές –που θεωρούνται υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις– και να αναζητήσουν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, κάτι που οδήγησε σε ράλι τα κρατικά ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης. Το Χ.Α. δεν μπόρεσε να ξεφύγει και να εμφανίσει «άμυνες» στη γενικότερη επιδείνωση του κλίματος διεθνώς, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να κλείσουν στα χαμηλά ημέρας.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,83% στις 851,20 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας (850,59 μονάδες, -3,87%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,16 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,97% στις 2.095,88 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά -3,42% στις 1.384,73 μονάδες, ενώ «βουτιά» κατά 8,15% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης κλείνοντας στις 723,40 μονάδες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς με πτώση 10,24% και ακολούθησαν η Εθνική με πτώση 8,22%, η Alpha Bank με πτώση 8,06% και η Eurobank η οποία έκλεισε στο -7,33%.

Προβληματισμό προκαλεί στην αγορά η έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα του βρετανικού fund Lansdowne Partners, το οποίο έπειτα από αρκετό διάστημα «στάσης αναμονής» αποφάσισε να αυξήσει τις καθαρές αρνητικές θέσεις του στις τραπεζικές μετοχές. Ειδικότερα, αύξηση στις short θέσεις του στην Πειραιώς και στο 2,83% επί των μετοχών της από 2,74% πριν και στη Eurobank στο 1,02% από 1% πριν, ενώ πρόσφατα το fund αύξησε τη short θέση του και στην Alpha Bank, στο 0,72%. Ευτυχώς, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν και καλά νέα καθώς η συνήθως «αυστηρή» Citigroup προχώρησε σε σημαντική αύξηση των τιμών-στόχων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών η οποία φτάνει έως και το 74%. Οπως σημειώνει στην «Κ», ένα κοκτέιλ αρνητικών ειδήσεων έπληξε την ελληνική αγορά με το άσχημο κλίμα στο εξωτερικό από τη ρητορική περί δασμών από τον Τραμπ να προκαλεί ένα κύμα ρευστοποιήσεων με μέτρια έως χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Η αγορά αναμένει και την αναθεώρηση του MSCI Greece αυτήν την εβδομάδα, ενώ ενθαρρυντικό δείγμα είναι η θετική εικόνα στην αγορά κρατικών ομολόγων με την απόδοση του δεκαετούς να διατηρείται κοντά στο 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή