ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον ΔΕΣΦΑ μέσω Senfluga μπαίνει ο όμιλος Κοπελούζου

ston-desfa-meso-senfluga-mpainei-o-omilos-kopeloyzoy-2331745

Στον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), μέσω εξαγοράς μειοψηφικού ποσοστού της κοινοπραξίας Senfluga, εισέρχεται ο όμιλος Κοπελούζου. Οπως ανακοινώθηκε χθες, η εταιρεία Damco Energy SA του ομίλου Κοπελούζου απέκτησε το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Senfluga Energy Infrastructure Holdings SA (Senfluga), η οποία κατέχει το 66% του ΔΕΣΦΑ, αλλά και το μάνατζμεντ αυτού. Με άλλα λόγια, ο όμιλος Κοπελούζου αποκτά το 6,6% του ΔΕΣΦΑ. Η συμφωνία έγινε αποδεκτή με θέρμη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

«Η επένδυση εκ μέρους της Damco είναι το αποτέλεσμα ενός μακρύ και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών και έχει δομηθεί σύμφωνα με τους ίδιους όρους και συνθήκες με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Senfluga και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου Κοπελούζου. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί εδώ ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την εξαγορά ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του τιμήματος που κατέβαλε η κοινοπραξία, 535 εκατ. ευρώ, το 2018 για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Σημειώνεται ότι η Senfluga αποτελεί κοινοπραξία των ακόλουθων εταιρειών: της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas και της βελγικής Fluxys, οι οποίες είναι επίσης μέτοχοι  της εταιρείας Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑP).

Αυτή, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος Κοπελούζου συνεργάζεται με τις παραπάνω εταιρείες και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κάθε άλλο παρά είναι η τελευταία. H Damco Energy ανήκει στην κοινοπραξία European Consortium, μαζί με τις εταιρείες Enagas, GasLog Snam και TERNA SA, που κατέθεσε προσφορά στις 12 Ιουλίου για την κατασκευή των υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο. 

«Με την επένδυση αυτή, ο όμιλος Κοπελούζου αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της χώρας, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες και οι ελληνικοί όμιλοι επενδύουν στην Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η επένδυση του ομίλου Κοπελούζου στον ΔΕΣΦΑ υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών στην ελληνική οικονομία» και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι στην ενέργεια θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. «Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών στην ελληνική οικονομία είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση και ξένων επενδύσεων στη χώρα. Ελληνικές και ξένες επενδύσεις θα συμβάλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ισχυρή ανάπτυξη και νέες δουλειές», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε ανάλογο ύφος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Δ. Κοπελούζος δήλωσε σχετικά: «Οι Ελληνες γνωρίζουμε καλύτερα από όλους την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδας και οφείλουμε να αποτελέσουμε πυξίδα για την έλευση ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Ο όμιλός μας συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα αλλά θεωρούμε σημαντικότερο ότι μας εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί μας μεγάλες διεθνείς εταιρείες, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις άμεσες ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα».

Ο πρόεδρος της Senfluga Φεντερίκο Ερμόλι δήλωσε από την πλευρά του: «Η επένδυση από έναν διακεκριμένο ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο όπως ο όμιλος Κοπελούζου ενδυναμώνει την παρουσία της Senfluga στην Ελλάδα και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τον ΔΕΣΦΑ και να τον καταστήσουμε την κορυφαία εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος τόσο της εταιρείας όσο και της Ελλάδας συνολικότερα».