Υπεγράφη η συμφωνία για την παραχώρηση της μαρίνας Χίου

Υπεγράφη η συμφωνία για την παραχώρηση της μαρίνας Χίου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά οκτώ χρόνια ύπαρξης, το ΤΑΙΠΕΔ υλοποίησε χθες την πρώτη παραχώρηση μαρίνας της χώρας σε ιδιώτες. Πρόκειται για τη μαρίνα Χίου, για την οποία η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης υπεγράφη χθες μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και του προτιμητέου επενδυτή.

Η παραχώρηση της μαρίνας θα γίνει για 40 χρόνια στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Μαρίνα Χίου Α.Ε.». Η εταιρεία συστάθηκε από τις επιχειρήσεις 1. Avlum Enterprises Company Ltd, 2. Ιωάννης και Ηλίας Δ. Τέφας Ναυπηγοπλαστική ΑΕΒΕ, 3. Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε. και 4. Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας Α.Ε. Εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου τη σύμβαση υπέγραψε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος, ενώ από την πλευρά των επενδυτών, οι επικεφαλής των εταιρειών που απαρτίζουν το επενδυτικό σχήμα. Παρών στην εκδήλωση υπογραφής ήταν και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

Το τίμημα της παραχώρησης, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 6,21 εκατ. ευρώ. Αποτελείται από εφάπαξ τίμημα 600.000 ευρώ και ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας. Η μαρίνα της Χίου κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και παρέμενε μέχρι σήμερα μη λειτουργική και αναξιοποίητη. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Χίου όπως και σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από το αεροδρόμιο του νησιού.

Η Μαρίνα Χίου Α.Ε., σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να υλοποιήσει εντός της επόμενης 4ετίας μια σειρά από επενδύσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργική και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί η συνολική εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Στην πλήρη ανάπτυξή της, η μαρίνα θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής.

Στο πλαίσιο των επενδύσεων προβλέπεται η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, η καθαίρεση του υφάλου στην είσοδο της μαρίνας, η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων, δεστρών και πυργίσκων παροχών στα σκάφη, καθώς και η κατασκευή όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών και των λοιπών διαμορφώσεων στη χερσαία ζώνη, με κυριότερη τη διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και της εισόδου καθώς και των

θέσεων στάθμευσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ξενόφο, οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ελληνικές μαρίνες συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Πρόσθεσε ακόμη ότι για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες εντός και στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας. «Το Ταμείο», κατέληξε ο κ. Ξενόφος, «παραμένει προσηλωμένο στον αναπτυξιακό του στόχο και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, αξιοποιώντας δημιουργικά το σύνολο των μαρινών στο χαρτοφυλάκιό του, ώστε να αποτελέσουν πλέον αυτές μια νέα ανταγωνιστική επιλογή απέναντι στις προτάσεις που οι γείτονες χώρες προσφέρουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή