Σε υψηλό δεκαετίας ενισχύθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ

Σε υψηλό δεκαετίας ενισχύθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχής είναι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες εμφανίζουν εντυπωσιακές επιδόσεις σε σχέση με την Ευρώπη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η νέα έκδοση της έρευνας συγκυρίας που συνέταξε η διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, βάσει έρευνας πεδίου σε δείγμα 1.160 επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ συνέχισε την ανοδική του πορεία το πρώτο εξάμηνο του 2019, φθάνοντας τις 18 μονάδες (από 13 το δεύτερο εξάμηνο του 2018), επιτυγχάνοντας έτσι υψηλό δεκαετίας.

Το θετικό κλίμα του δείκτη εμπιστοσύνης αντανακλάται και στον στόχο περαιτέρω ανάπτυξης των ΜμΕ, με το 55% του τομέα να δηλώνει πως υιοθετεί αναπτυξιακή στρατηγική. Η άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης επετεύχθη κυρίως λόγω θετικών προσδοκιών για την εξέλιξη της μελλοντικής ζήτησης, με τον επιμέρους δείκτη να σημειώνει άνοδο 15 μονάδων, ενόψει και της τουριστικής περιόδου που τονώνει τις προοπτικές όλων των βασικών κλάδων.

Παράλληλα, η αυξημένη κερδοφορία (που απολαμβάνει πλέον το 78% των ΜμΕ) επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναγνωρίζουν θετικές προοπτικές απασχόλησης, δεδομένου ότι το 23% προβλέπει αύξηση ενώ μόλις το 9% αναμένει περιορισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σταδιακή ενίσχυση της κερδοφορίας τους συμβάλλει θετικά στη διατήρηση χαμηλών προβλημάτων ρευστότητας τα οποία επηρεάζουν μόλις το 19% των ΜμΕ (έναντι άνω του 1/3 του τομέα πριν από μία πενταετία).

Σε επίπεδο βασικών κλάδων, οι βιομηχανικές ΜμΕ –ενισχυόμενες από στρατηγικές εξωστρέφειας– συνεχίζουν να πλεονεκτούν σε όρους επιχειρηματικών προσδοκιών και προοπτικών ανάπτυξης.

Εστιάζοντας στην τελευταία τετραετία, η άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης κατά 25,6 μονάδες (έναντι 15 μονάδων στις μεγάλες και 3 μονάδων στις ευρωπαϊκές ΜμΕ) τους επέτρεψε να βελτιώσουν τη σχετική τους θέση σε όρους επιχειρηματικών προσδοκιών. Ειδικότερα, η απόκλιση των ελληνικών ΜμΕ από τις μεγάλες επιχειρήσεις (οι οποίες εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξες – κυρίως στους κλάδους βιομηχανίας και κατασκευών) διευρύνθηκε στις 20 μονάδες (από 9 μονάδες το 2015 και σχεδόν παράλληλη πορεία την τελευταία δεκαετία).

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι –ύστερα από μακροχρόνια πίεση στη διάρκεια της κρίσης– πλέον οι ελληνικές ΜμΕ διατηρούν οριακά καλύτερες προσδοκίες ζήτησης συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές ΜμΕ (έναντι υστέρησης της τάξης των 18 μονάδων το 2015).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή