Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/08/19)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρον από funds για δάνεια της Alpha

Πέντε τουλάχιστον επενδυτικά fund προσήλθαν στο στάδιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Nepture που πωλεί η Alpha Bank. Οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους αναμένεται να κατατεθούν το φθινόπωρο και στόχος της τράπεζας είναι η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου να ολοκληρωθεί έως τα τέλη της χρονιάς. Το χαρτοφυλάκιο Nepture περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα και είναι μεικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Τα δάνεια ανήκουν σε περίπου 1.100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαθέτουν εξασφαλίσεις επί περίπου 4.000 ακινήτων, εμπορικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Το 45% της αξίας των εξασφαλίσεων προέρχεται από τους 100 μεγαλύτερους δανειολήπτες του χαρτοφυλακίου. Το 30% των ενυπόθηκων ακινήτων είναι εμπορικά, περίπου το 20% βιομηχανικά, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία, οικόπεδα, αποθήκες κ.ά. Σε όρους γεωγραφικής διασποράς το 30% των ενυπόθηκων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα.

Προς ακύρωση οδεύει το έργο «Digital Greece»

Αλλο ένα έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, που είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια, οδεύει προς ακύρωση. Πρόκειται για το «Digital Greece», ένα έργο ύψους 750.000 ευρώ που στόχο είχε να φέρει τους startuppers πιο κοντά. Στην πράξη, ήταν ένα έργο υλοποίησης εκδηλώσεων προώθησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Οι όροι του διαγωνισμού προκάλεσαν καχυποψία. Για παράδειγμα, θα έπρεπε οι υποψήφιοι να έχουν υλοποιήσει «ένα τουλάχιστον έργο με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διοργάνωσης εκδηλώσεων τουλάχιστον 4 ημερών στον τομέα του οικοσυστήματος καινοτομίας εντός της Ελλάδας»!

Αναστέλλει το πρόγραμμα αγοράς μετοχών η Ελλάκτωρ

Αλλάζουν σταδιακά τα δεδομένα στη χρηματιστηριακή αγορά. Παρά την  υποχώρηση του Γ.Δ. στο Χ.Α. τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι εισηγμένες επιχειρήσεις «ξεθαρρεύουν». Η Εθνική Πανγαία ξεκινά μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της Ελλάκτωρ χθες έλαβε την απόφαση να αναστείλει το πρόγραμμα εξαγοράς ιδίων μετοχών. Και οι δύο κινήσεις σηματοδοτούν το τέλος μιας εσωστρέφειας, που διαρκεί επί χρόνια. Μακάρι τα σημάδια αυτά να πληθύνουν και να συνοδευθούν από πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Κ. Μενουδάκος πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ

Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ). Ο διακεκριμένος νομικός υπηρέτησε στο ΣτΕ από το 1972 μέχρι την αφυπηρέτησή του, το 2013, όταν και κατείχε τη θέση του προέδρου. Τοποθετήθηκε δε στη θέση του προέδρου του ΟΠΕΜΕΔ, με στόχο τη διάδοση και εμπέδωση της διαμεσολάβησης ως σύγχρονης και αποτελεσματικής επιλογής για την επίλυση διαφορών, μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, που πλέον είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Λαϊκή: Πενιχρά ποσά στους καταθέτες

Μόλις το 6% των χρημάτων που έχασαν λόγω του «κουρέματος» των καταθέσεών τους, ύψους 4 δισ. ευρώ, θα πάρουν πίσω οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας. Αυτό αποκάλυψε σε δηλώσεις του στο Stockwatch ο διαχειριστής της τράπεζας κ. Κλεόβουλος Αλεξάνδρου, σημειώνοντας ότι «το ποσό είναι πενιχρό και άδικο για τους πιστωτές και ειδικότερα για τους “κουρεμένους” καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας». Εξι και πλέον χρόνια μετά το «κούρεμα», το εγχείρημα της πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων φαίνεται να ολοκληρώνεται και το συνολικό ποσό το οποίο έχει εισπραχθεί ανέρχεται μέχρι σήμερα περίπου στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 32 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν από την πώληση του ποσοστού των μετοχών που κατέχει στην BOCH η CPB. Σημειώνεται ότι η αρχική αξία των περιουσιακών στοιχείων της CPB, τον Μάρτιο δηλαδή του 2013, όταν η τράπεζα είχε τεθεί σε εξυγίανση, είχε εκτιμηθεί κοντά στα 750 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή