Κρίσιμος Σεπτέμβριος για ΕΛΒΟ, Ναυπηγεία Ελευσίνας

Κρίσιμος Σεπτέμβριος για ΕΛΒΟ, Ναυπηγεία Ελευσίνας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και συγκρατημένη για το τι μέλλει γενέσθαι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Για το δεύτερο ζήτημα, μάλιστα, και παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο με την ΟΝΕΧ και τον επιχειρηματία Πάνο Ξενοκώστα, στο υπουργείο διαμηνύουν ότι ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, καταστρώνοντας μεταξύ άλλων και εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση «ναυαγίου».

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προγραμματίζει τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για την πώληση της ΕΛΒΟ, που θα αποτελεί την τρίτη προσπάθεια μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτή τη φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται αισιόδοξη ότι ο διαγωνισμός θα έχει αίσιο τέλος για την ΕΛΒΟ, αισιοδοξία την οποία αντλεί από το γεγονός ότι φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες με ομοειδή παραγωγική δραστηριότητα και όχι κάποια funds. Σε αυτές φέρεται να περιλαμβάνονται η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann, η νοτιοαφρικανική Paramount, εταιρείες που είχαν συμμετάσχει και στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς, ενώ ενδιαφέρον φέρεται να επιθυμούν να εκδηλώσουν δύο εταιρείες από το Ισραήλ, η Elbit Systems και η Plasan. Βεβαίως, εάν αυτό το δυνητικό ενδιαφέρον μετουσιωθεί σε πράξη θα φανεί όταν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από τους όρους του.

Οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί είχαν γίνει το 2017, ένας τον Ιούλιο και ένας τον Αύγουστο, με τον πρώτο να κηρύσσεται άκυρος λόγω υποβολής μη νομότυπων προσφορών και τον δεύτερο να κηρύσσεται άγονος. Τον Φεβρουάριο προκηρύχθηκε ο τρίτος διαγωνισμός, ο οποίος αναβλήθηκε για τον Μάρτιο και στη συνέχεια «πάγωσε».

Σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πραγματοποιεί συζητήσεις με την ONEX, όμως θεωρεί ότι πολλά θα κριθούν αφενός από τα στοιχεία και το σχέδιο που θα προσκομίσει ο επενδυτής και αφετέρου από την πορεία που θα έχει το Νεώριο Σύρου, το οποίο έχει ήδη περάσει στον έλεγχο της ΟΝΕΧ. «Η λειτουργία του Νεωρίου αποτελεί βαρόμετρο. Από τον βηματισμό της συγκεκριμένης μεταβίβασης, όπως είναι για παράδειγμα οι πληρωμές παλαιών οφειλών κ.ά. θα κριθούν πολλά», ανέφερε στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος. Το ίδιο πρόσωπο προσθέτει ότι δεν υπάρχουν αρνητικές ενδείξεις από την πλευρά της ΟΝΕΧ, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα με μεγάλη προσοχή και ότι υπάρχουν ακόμη κρίσιμα προς διερεύνηση στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι η προστασία των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τους πιστωτές έχει παραταθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κατατεθεί στο πτωχευτικό δικαστήριο και η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή