ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτλοποιήσεις δανείων 9,4 δισ. τον Σεπτέμβριο

titlopoiiseis-daneion-9-4-dis-ton-septemvrio-2333886

Στην τελική ευθεία είναι τα σχέδια των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων, που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος, εντός του Σεπτεμβρίου να κλείσει η μεγάλη συμφωνία της Eurobank με την Pimco για την τιτλοποίηση-μαμούθ των 7,5 δισ. ευρώ με την επωνυμία Cairo, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων ύψους 1,9 δισ. ευρώ, με την επωνυμία Orion, που υλοποιεί η Alpha Bank.

Οι δύο τιτλοποιήσεις υλοποιούνται ανεξαρτήτως των σχεδίων της κυβέρνησης για τη δημιουργία του μηχανισμού προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), στο οποίο αναμένεται να μεταφερθούν κόκκινα δάνεια με εξασφαλίσεις με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Είναι όμως σαφές ότι η δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος, στο οποίο επιδιώκεται να μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ίσως και άνω των 15 δισ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων. Το θέμα της προόδου των συζητήσεων με την DG Comp για την έγκριση του σχεδίου APS αναμένεται να συζητηθεί σήμερα κατά τη συνάντηση που θα έχει ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, Γιώργος Ζαβός, με τους CEOs των ελληνικών τραπεζών.

Στην περίπτωση της Eurobank, η τράπεζα βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Pimco, που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την ανάληψη τόσο του χαρτοφυλακίου Pillar (2 δισ.) όσο και του Cairo σε συνδυασμό με την εξαγορά ποσοστού έως και 80% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, της FPS. Οι διαπραγματεύσεις με την Pimco αφορούν κυρίως το τίμημα για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της FPS αλλά και το τίμημα για την εξαγορά του 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης, που εκτιμάται ότι θα καθοριστεί στο 1,2-1,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τιτλοποίησης η Eurobank θα διαθέσει το 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine) και το 20% του τίτλου χαμηλής διαβάθμισης (junior note), διακρατώντας εξ ολοκλήρου στα βιβλία της τον τίτλο υψηλής διαβάθμισης (senior note), δηλαδή τα δάνεια που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ανάκτησης, που έχουν υπολογιστεί στα 2,5-2,7 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση του χαρτοφυλακίου Orion που τιτλοποιεί η Alpha bank, ο τίτλος υψηλής διαβάθμισης (senior note) θα έχει ονομαστική αξία 980 εκατ. ευρώ περίπου, ο τίτλος ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) θα διαμορφωθεί κοντά στα τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο τίτλος χαμηλής διαβάθμισης (junior note) υπολογίζεται ότι θα καθοριστεί στα 630 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στις συσσωρευμένες προβλέψεις των προς τιτλοποίηση δανείων. Οι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου για την αγορά του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης, ενώ το υπόλοιπο 5% των δύο σειρών θα το διακρατήσει η Αlpha Βank, μαζί με το σύνολο των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior note). Σημειώνεται ότι το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο Orion της Alpha Bank περιλαμβάνει περίπου 36.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 19.000 δανειοληπτών, με αξία εξασφαλίσεων 2,1 δισ. ευρώ.

Την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ προγραμματίζει για το 2020 και η Εθνική Τράπεζα, ενώ το εργαλείο της τιτλοποίησης θα αξιοποιηθεί και από την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 26 δισ. ευρώ σε ξεχωριστή εταιρεία.