Αναστέλλεται η εφαρμογή των μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην ΕΛΜΙΝ

Αναστέλλεται η εφαρμογή των μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην ΕΛΜΙΝ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας συμφώνησε με την προσωρινή διαταγή που ζήτησε η εταιρεία ΕΛΜΙΝ Βωξίτες για την προστασία από την εφαρμογή της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού της 30ής Ιουλίου 2019. Δικόγραφα κατέθεσαν και οι δύο διάδικοι, καθώς το δικαστήριο έδωσε προθεσμία 7 ημερών –συνήθως οι αποφάσεις αυτές πρέπει να εκδίδονται εντός 48ώρου– ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητούσε προθεσμία 20 ημερών!

Η εκδίκαση επί της κυρίως αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας ΕΛΜΙΝ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, αλλά με την προσωρινή διαταγή αναστέλλεται η εφαρμογή μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που κατά τη γνώμη της γαλλικών συμφερόντων εταιρείας εξόρυξης βωξίτη την οδηγεί στο να αναγκασθεί να πουλάει κάτω του κόστους εξόρυξης. Η εταιρεία Μυτιληναίος είχε κάνει αίτηση λήψης αυτεπάγγελτων ασφαλιστικών μέτρων στις 20 Δεκεμβρίου 2018 αναφορικά με την πιθανολόγηση παράβασης της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης. Συγκεκριμένα, η γαλλική εταιρεία επικαλούμενη την αύξηση του κόστους εξόρυξης ζήτησε αύξηση της τιμής του πωλούμενου βωξίτη και μείωση της ποσότητάς της. Με την απόφαση η επιτροπή επέβαλε στην ΕΛΜΙΝ να προμηθεύσει τη «Μυτιληναίος» με 91.000 μετρικούς τόνους βωξίτη, προχωρώντας στην τροποποίηση της σχετικής σύμβασης (σ.σ. που είχε υπογραφεί με επιφύλαξη της «Μυτιληναίος»), να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση της συμφωνίας της τελευταίας.

Για κάθε μέρα μη τήρησης της σχετικής απόφασης η ΕΛΜΙΝ θα έπρεπε να πληρώνει 8.000 ευρώ. Για τη διαδικασία αυτή η γαλλική εταιρεία ενημέρωσε τη γαλλική πρεσβεία και τη γαλλική κυβέρνηση (σήμερα το απόγευμα ο Εμανουέλ Μακρόν δέχεται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη). Η «Μυτιληναίος» από την πλευρά της επικαλείται ότι ο εξοπλισμός της «Αλουμίνιον» είναι σε θέση να κατεργασθεί μόνο τον συγκεκριμένο βωξίτη και ότι επί διετία επιχειρεί να συνεννοηθεί με τη γαλλικών συμφερόντων εταιρεία, χωρίς να έχει καταφέρει να βρει μια «χρυσή τομή». Η «Μυτιληναίος» προσέφερε αυξημένη τιμή μετά το 2015, σύμφωνα με τα επιχειρήματά της ενώπιον της επιτροπής και του δικαστηρίου, δεν ήταν όμως σε θέση να ανταποκριθεί στις τιμές που ζητούσαν οι Γάλλοι, που άλλαζαν εντελώς τους μέχρι τότε όρους συναλλαγής.

Αρχικά η γαλλική εταιρεία Imerys που βρίσκεται πίσω από την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες είχε αφήσει τον βωξίτη έξω από τα ενδιαφέροντά της στην Ελλάδα, επειδή όπως είχε πει ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και πρώην ιδιοκτήτης των βωξιτών (η οικογένεια Κυριακόπουλου κατέχει το 5% των μετοχών) στη γαλλική εταιρεία (σ.σ. που βγάζει τα λεφτά της με πλακάκια, ταλκ και ως παγκόσμιος έμπορος πρώτων υλών) «δεν βλέπουν τον βωξίτη σαν βιομηχανικό ορυκτό». O κ. Κυριακόπουλος βρίσκεται στη διοίκηση της εταιρείας από το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή