Εμπορικά σήματα δίνουν ενέχυρο για νέα δάνεια οι αδελφοί Δομαζάκη

Εμπορικά σήματα δίνουν ενέχυρο για νέα δάνεια οι αδελφοί Δομαζάκη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα επεισόδιο στην αντιπαράθεση των βασικών μετόχων της Creta Farms αποτελεί η επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, η οποία ωστόσο παραμένει σε αδιέξοδο, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα συμβιβασμός με τις τράπεζες προκειμένου να ανοίξουν νέα γραμμή πίστωσης.

Η γενική συνέλευση έχει προγραμματισθεί να γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου και στην ατζέντα της έχουν προστεθεί δύο θέματα ύστερα από αντίστοιχα αιτήματα των βασικών μετόχων, αδελφών Δομαζάκη (κατέχουν από 40% ο καθένας), που καταδεικνύουν την εντελώς διαφορετική προσέγγιση που έχουν για το μέλλον της εταιρείας. Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, ο οποίος αποπέμφθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας, ζητεί την ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου και την εκλογή νέου. Ο αδελφός του, Μάνος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος πλέον της Creta Farms, ζήτησε να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη θέμα τροποποίησης του καταστατικού της.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, που οι βασικοί μέτοχοι συνεχίζουν τον πόλεμο χαρακωμάτων, η εταιρεία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενός ξαφνικού θανάτου. Παρά το μνημόνιο συναντίληψης (MoU) που υπέγραψαν στις 22 Ιουλίου με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι οι γραμμές πίστωσης, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Κ», από την επιστολή που έστειλαν προχθές οι εργαζόμενοι της Creta Farms στις πιστώτριες τράπεζες προκύπτει πως οι αδελφοί Δομαζάκη δεν προτίθενται να δώσουν ως ενέχυρο τίποτα άλλο πέραν των εμπορικών σημάτων στην Ελλάδα. Ωστόσο οι τράπεζες ζητούν ως εγγύηση τις μετοχές τους για την παροχή ρευστότητας. Και προς το παρόν τουλάχιστον εμμένουν σε αυτή τη θέση, για δύο λόγους. Αφενός, τα εμπορικά σήματα δεν αποτελούν επαρκές ενέχυρο. Αφετέρου, θεωρούν πως το σημαντικότερο πρόβλημα για την εταιρεία είναι οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι και το αγεφύρωτο μεταξύ τους χάσμα. Η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, που είναι σύμφωνα με τις τράπεζες η μόνη βιώσιμη λύση για την Creta Farms, είναι αδύνατη όσο αυτή ελέγχεται από τους αδελφούς Δομαζάκη.

Υπενθυμίζουν εξάλλου πως πέρυσι είχαν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανεισμού και πρόσθετη παροχή ρευστότητας προς την εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά, μερικούς μήνες αργότερα η αλλαντοβιομηχανία βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Η παραγωγή έχει ουσιαστικά σταματήσει, καθώς οι προμηθευτές δεν της δίνουν πρώτη ύλη. Τα προϊόντα της έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ χάνει και πελάτες από την εστίαση και τα ξενοδοχεία.

Οι τράπεζες συμφώνησαν στις 22 Ιουλίου να της δώσουν δάνειο 8 εκατ. ευρώ προκειμένου να επανεκκινήσει, υπό την προϋπόθεση ότι οι βασικοί μέτοχοι θα ενεχυριάσουν τις μετοχές τους. Σημειώνεται πως ενεχυριασμένο στις τράπεζες είναι ήδη το 19% των μετοχών της εταιρείας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων συνολικού ύψους 94,82 εκατ. ευρώ, που υπεγράφη με την Creta Farms τον Μάρτιο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή