Προθεσμία τριών εβδομάδων για τη διάσωση της ΔΕΗ

Προθεσμία τριών εβδομάδων για τη διάσωση της ΔΕΗ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνα δρόμου τριών εβδομάδων, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου ταμειακού ελλείμματος της ΔΕΗ, το οποίο σε ορίζοντα δωδεκαμήνου είναι μεγαλύτερο των 750 εκατ. ευρώ και πιθανόν να προσεγγίζει ακόμα και τα 800 και άνω εκατομμύρια, αποκάλυψε πως δίνει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης.

Μιλώντας στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της προβληματικής δημόσιας επιχείρησης, η οποία και ενέκρινε την τοποθέτησή του, αλλά και στο περιθώριο αυτής, εξήγησε πως η νέα διοίκηση έχει διορία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για τη λήψη μέτρων που θα αντιμετωπίζουν την κρίση ρευστότητας, ώστε να ενσωματωθούν στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών (ΕΥ) στις καταστάσεις της εταιρείας, που θα εκδοθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

Εάν αυτό δεν συμβεί τότε η EY ενδέχεται να εγγράψει σχετική παρατήρηση με την οποία θα αναγκάσει τις πιστώτριες τράπεζες να κατατάξουν τα δάνεια προς τη ΔΕΗ στα μη εξυπηρετούμενα, προκαλώντας ντόμινο σοβαρότατων αρνητικών επιπλοκών τόσο για την εταιρεία όσο και για τα ίδια τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφού η έκθεσή τους στη δημόσια επιχείρηση προσμετρείται σε δισεκατομμύρια. Αποκάλυψε έτσι πως μεταξύ των μέτρων που δρομολογούνται είναι και αλλαγές στα τιμολόγια. Ομως ξεκαθάρισε, όπως είχε διαμηνύσει πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, πως οποιαδήποτε αύξηση θα γίνει στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων και θα επιχειρηθεί να ισοσκελιστεί με μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τον ΦΠΑ ώστε να είναι κατά το δυνατόν ουδέτερη στους λογαριασμούς για τους καταναλωτές. Η λογική είναι «αυξάνω το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων και μειώνω τις άλλες χρεώσεις» ανέφερε, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εφαρμογής ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα τιμολόγια, όπως κάνουν ιδιώτες ανταγωνιστές της επιχείρησης.

Εγινε σαφές επίσης ότι η κατάργηση της έκπτωσης του 10% στους συνεπείς καταναλωτές δεν είναι ειλημμένη απόφαση, αφού σχετικά ο Γ. Στάσσης ανέφερε πως «θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε πολιτικής». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «πρέπει να αλλάξει η εμπορική πολιτική της επιχείρησης» και να υπάρχουν «συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες. Μέχρι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο πρέπει να έχουμε τέτοια προϊόντα. Η λογική οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί», υπογράμμισε.

Οι στόχοι

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ παρουσίασε ακροθιγώς και τους βασικούς πυλώνες του νέου επιχειρησιακού σχεδίου. Καταρχήν εξήγησε πως θα προχωρήσει η «απολιγνιτοποίηση» αλλά με διαβούλευση και γνώμονα και την προστασία των τοπικών κοινωνιών που εξαρτώνται από την παραγωγή λιγνίτη. Δεύτερον, υπογράμμισε ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά να τεθεί στόχος για μείωση στο 60% κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με τους πιστωτές της χώρας. Τρίτον, όπως προαναφέρθηκε, θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών.

Τέταρτον, το νέο business plan θα προσδίδει αυξημένο ειδικό βάρος στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στις νέες τεχνολογίες εν γένει. Υπογράμμισε, πέμπτον, ότι θα εξαντληθούν τα μέσα είσπραξης οφειλών στρατηγικών κακοπληρωτών με παράλληλη μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες. Τέλος, η διοίκηση σε συμφωνία με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα προχωρήσει στη μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής.

Ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε εμφατικά και επανειλημμένως πως «πρέπει να περάσουμε τον κάβο που λέγεται ταμειακή δυσκολία, ώστε να πάρουμε μια ανάσα και να έχουμε τον χρόνο να γυρίσουμε τη ΔΕΗ σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ο κ. Παναγιωτάκης

O απερχόμενος πρόεδρος Μ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Επιχείρησης είναι πρόσκαιρα, ενώ τάχθηκε υπέρ των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για κατάργηση των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος), μη πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά και για τον μη τεμαχισμό της ΔΕΗ. «Τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, και η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών που άρχισε να εμφανίζεται από το β΄ εξάμηνο του 2018, με αποτέλεσμα στο κλείσιμο του έτους ζημίες 356 εκατ. (χωρίς εννοείται τις εφάπαξ λογιστικές εγγραφές), ήταν συνέπεια των γνωστών εξωγενών παραγόντων, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κοινωνική πολιτική μη μετακύλισης των επιβαρύνσεων στην κατανάλωση. Μια πολιτική που έχει πλέον φθάσει στα όριά της. Ωστόσο αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με συγκεκριμένες δράσεις. Δεν χρειάζεται δραματοποίηση», είπε. Αφησε αιχμές κατά των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης, σημειώνοντας πως για τα ΝΟΜΕ «πέρα από τις αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις μας, έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ από το 2016. Μάλιστα η υπόθεση εκδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου και αναμένεται σχετική απόφαση». Για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά είπε «πως έχουμε από τον Απρίλιο του 2017 παρουσιάσει μελέτη στους θεσμούς σε συναντήσεις μας στο Χίλτον, με την οποία αποδεικνύαμε ότι ο στόχος που έχουν θέσει για μερίδιο 50% είναι ανεδαφικός, καθώς αυτό συνεπάγεται μετακίνηση από τη ΔΕΗ 4.800.000 πελατών σε 2,5 χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή