Βελτιωμένα αποτελέσματα για τις τράπεζες το β΄τρίμηνο

Βελτιωμένα αποτελέσματα για τις τράπεζες το β΄τρίμηνο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου των ελληνικών συστημικών τραπεζών αναμένεται να είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ειδικά σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, την ποιότητα ενεργητικού και τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Σημειώνεται πως Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα ξεκινούν τον «χορό» των ανακοινώσεων την Πέμπτη 29 Αυγούστου, και Πειραιώς και Eurobank ακολουθούν την Παρασκευή.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» τραπεζικός αναλυτής, το δεύτερο τρίμηνο οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, με το τραπεζικό σύστημα να βλέπει εισροές καταθέσεων, ενώ το ράλι των ελληνικών ομολόγων ειδικά μετά τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές στήριξε σημαντικά τα κεφάλαια και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ετσι αναμένεται όλες οι τράπεζες να έχουν βελτιωμένους κεφαλαιακούς δείκτες, με την Alpha Bank να εκτιμάται πως θα έχει την καλύτερη επίδοση καθώς κατέχει περισσότερα ελληνικά ομόλογα από τις υπόλοιπες τρεις. Η Eurobank αναμένεται να σημειώσει βελτίωση στους κεφαλαιακούς της δείκτες και λόγω της συγχώνευσης με την Grivalia, ενώ ενισχυτικές για τα κεφάλαια της Πειραιώς και της Εθνικής ήταν οι εκδόσεις Tier II ομολόγων στις οποίες προχώρησαν και οι δύο.

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPEs), το β΄ τρίμηνο αναμένεται να δείξει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το πρώτο. Οπως επισημαίνεται, και για τις τέσσερις τράπεζες ο ρυθμός αρνητικού σχηματισμού νέων NPEs αναμένεται να έχει επιταχυνθεί συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο, ενώ θετικά σε αυτό το μέτωπο θα έχουν λειτουργήσει και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων στις οποίες προχώρησαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, η κερδοφορία από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες αναμένεται να διαμορφωθεί στα 88 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη στα 98 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), η Axia αναμένει ότι θα αυξηθούν στα 301 εκατ. ευρώ (+4% σε τριμηνιαία βάση) και τα συνολικά έσοδα θα σημειώσουν πτώση της τάξης του 8% στα 414 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα κεφαλαίων, αναμένεται νέα μείωση στα NPEs με το σύνολο να ανέρχεται στα 13,9 δισ. ευρώ (πτώση 8% σε τριμηνιαία βάση), μετά και την πώληση του Mirror, και έτσι ο δείκτης NPEs θα εμφανιστεί μειωμένος κατά 212 μ.β. στο 36,8% ενώ ο δείκτης κάλυψης στο 57,8% (πτώση 80 μ.β.). Παράλληλα, αναμένεται αύξηση στις καταθέσεις στα 43,6 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά την Alpha Bank, η Axia εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 47 εκατ. ευρώ οδηγούμενα από τα υψηλότερα κέρδη από συναλλαγές. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να κινηθούν στα 392 εκατ. ευρώ (+1% σε τριμηνιαία βάση), ενώ οι λειτουργικές δαπάνες αναμένεται να βρεθούν στα 281 εκατ. ευρώ (+7% ). Σε ό,τι αφορά την ποιότητα ενεργητικού, η Alpha Bank αναμένεται να σημειώσει μείωση στο απόθεμα των NPEs της τάξης του 0,4 δισ. ευρώ και στα 25 δισ. ευρώ με σταθερούς δείκτες NPEs και κάλυψης, στο 48,9% και 47,2% αντίστοιχα. Ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 17,7% (+70 μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και δείκτης συνολικών κεφαλαίων στο 14,2% (+50 μ.β.).

Για τη Eurobank αναμένεται τα καθαρά κέρδη πριν από τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες να διαμορφωθούν στα 26 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές τάσεις να είναι παρόμοιες με αυτές των προηγούμενων τριμήνων. Τα καθαρά κέρδη από τόκους θα διαμορφωθούν στα 345 εκατ. ευρώ (+1% έναντι του α΄ τριμήνου), με τα NPEs να κινούνται στα 13,9 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης NPEs θα διαμορφωθεί στο 31,9% (πτώση 483 μ.β.) και ο δείκτης κάλυψης στο 52% (πτώση 180 μ.β.). Οι καταθέσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 6% σε τριμηνιαία βάση και στα 41,6 δισ. ευρώ ενώ οι κεφαλαιακοί δείκτες της θα είναι επίσης ενισχυμένοι, με τον CET1 να διαμορφώνεται στο 15,5% (+210 μ.β.) και τον συνολικό δείκτη κεφαλαίων στο 18,1% (+200 μ.β. σε τριμηνιαία βάση).

Για την Πειραιώς, η Axia εκτιμά πως η κερδοφορία από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες θα διαμορφωθεί στα 30 εκατ. ευρώ έναντι 14 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο και 24 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2018, με ελαφρώς χαμηλότερα καθαρά κέρδη από τόκους (354 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, η πτώση στα NII αναμένεται να αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες προμήθειες οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 81 εκατ. ευρώ. Επίσης, το απόθεμα των NPEs θα σημειώσει μείωση 2% στα 26,3 δισ. ευρώ με τον δείκτη ΝPEs στο 51,5%. Παράλληλα, αναμένεται μικρή πτώση στον δείκτη κάλυψης της τάξης των 20 μ.β., ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 48,5%, ενώ ο δείκτης CET1 αναμένεται να αυξηθεί στο 13,7% και ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων στο 14,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή