Ισχυρή άνοδος κατά 1,42% στο Χ.Α. και νέο ράλι στα ομόλογα

Ισχυρή άνοδος κατά 1,42% στο Χ.Α. και νέο ράλι στα ομόλογα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η χθεσινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με έντονη μεταβλητότητα, εναλλαγές προσήμων αλλά και εντυπωσιακό φινάλε χάρη στα ισχυρά κέρδη των τραπεζικών μετοχών και της ΔΕΗ (+4,69%). Αν και η αγορά έδειχνε… αναποφάσιστη μέχρι την τελευταία μιάμιση ώρα των συναλλαγών, μετά τις 16.00 οι αγοραστές πήραν ξεκάθαρα τα ηνία του Χ.Α. δείχνοντας πως τα ξένα χαρτοφυλάκια «ξανακοιτούν» τα ελληνικά blue chips, κυρίως ενόψει των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών καθώς και των κινήσεων της κυβέρνησης γύρω από τη «διάσωση» της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται πως σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας και αύριο  ανακοινώνουν Πειραιώς και Eurobank, με τους αναλυτές να αναμένουν βελτίωση σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, με συνέχιση της μείωσης των NPEs.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,42% στις 843,42 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως το -0,76%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,58%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,03%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, από πτώση έως και 2,13% ενδοσυνεδριακά, έκλεισε με άλμα 4,44% στις 731,88 μονάδες. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Eurobank με άνοδο 4,71% και ακολούθησαν η Alpha Bank στο +4,45%, η Εθνική στο +4,40% και η Πειραιώς στο +3,91%.

Τα σήματα που έρχονται από τους διεθνείς αναλυτές για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες τις τελευταίες ημέρες είναι θετικά, καθώς επισημαίνεται πως οι πολιτικές που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση οδηγούν σε βελτίωση του περιβάλλοντος γύρω από τον κλάδο, ενώ δεν έχει υπάρξει κάποια «αρνητική» έκθεση όσον αφορά την πορεία των τιμών των μετοχών τους στο ταμπλό. Αντίθετα, η Deutsche Bank σημείωσε πως διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για την Alpha Bank, η οποία και παραμένει η κορυφαία επιλογή της, ενώ σύσταση «διακράτησης» διατηρεί για τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες.

Σημαντική στήριξη στο Χ.Α. έδωσαν για μία ακόμη φορά, πάντως, τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία συνέχισαν δίχως φρένο στην οδό του ράλι, με τις αποδόσεις όλων των τίτλων να σημειώνουν νέα ιστορικά χαμηλά. Η απόδοση του 10ετούς φλερτάρει πλέον με επίπεδα χαμηλότερα και από το 1,7%, καθώς χθες διαμορφώθηκε στο 1,72% με πτώση της τάξεως του 6%, ενώ στο 1,00% (ακριβώς) διαμορφώθηκε η απόδοση του 5ετούς με πτώση 7,8%. Η ραγδαία αυτή βελτίωση των ελληνικών τίτλων οφείλεται στις θετικές εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και στο ευνοϊκό περιβάλλον για την αγορά ομολόγων λόγω των φόβων γύρω από την παγκόσμια οικονομία, που ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τις προσδοκίες για σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή