Πιο αισιόδοξες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πιο αισιόδοξες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αισιοδοξία ατενίζουν το μέλλον, ύστερα από πολλά χρόνια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με τις προσδοκίες τους σχετικά με την πορεία τους για το επόμενο εξάμηνο να καταγράφουν ιστορικό υψηλό δεκαετίας. Την ίδια στιγμή, η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως έχει καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα, δεν συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς αυτή σημείωσε ελαφριά επιβράδυνση. Ετσι, ενισχύεται η υπόθεση περί σταθεροποίησης έναντι ανάκαμψης των ΜμΕ.

Οπως καταδεικνύουν τα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για πρώτη φορά τόσο ο γενικός δείκτης για την οικονομική κατάσταση το επόμενο εξάμηνο όσο και οι επιμέρους δείκτες προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών, τη ζήτηση, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, των παραγγελιών τους αλλά και της απασχόλησης υπερτερούν σε σχέση με τους δείκτες επιδείνωσης. Ετσι, το 31% των επιχειρήσεων αναμένει βελτίωση (έναντι 26,4% τον Ιανουάριο του 2019 και 17,5% τον Ιούλιο του 2018), το 38,5% καμία μεταβολή (έναντι 38,2% τον Ιανουάριο του 2019 και 36,8% τον Ιούλιο 2018), ενώ μόλις το 16,6% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση (έναντι 29,3% τον Ιανουάριο του 2019 και 37,6% τον Ιούλιο του 2018). Αντιθέτως, σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο απαισιόδοξες είναι οι μικρότερες –με βάση τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό εργαζομένων– επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ως προς τις επενδυτικές προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο, εμφανίζεται το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, με το 15,4% των επιχειρήσεων να δηλώνει πως θα πραγματοποιήσει επενδύσεις το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, εάν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, και σε συνδυασμό με τη θετική ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί από τη μείωση της φορολογίας και τις πρόσφατες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, πιθανόν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019. «Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού και από τις εξελίξεις στο πεδίο των διεθνών οικονομικών ανταγωνισμών και γεωπολιτικών κινδύνων». Αλλο ένα εύρημα της έρευνας σχετίζεται και με τις επιδόσεις των μεταποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες παρουσιάζονται καλύτερες σε σχέση με το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Μετά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφηκε το β΄ εξάμηνο του 2018, ιδίως στους επιμέρους δείκτες της έρευνας οικονομικού κλίματος, μελετώντας την αποτίμηση των ΜμΕ το πρώτο εξάμηνο του 2019 ενισχύεται η εντύπωση της σταθεροποίησης αντί της ανάκαμψής τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος των ΜμΕ του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ συνεχίζει να ενισχύεται περαιτέρω, με χαμηλότερη όμως ένταση. Η οικονομική επιβράδυνση διαφαίνεται και από τον δείκτη κύκλου εργασιών των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ο οποίος, μετά τη σημαντική αύξηση που κατέγραψε το δεύτερο εξάμηνο του 2018, παρουσιάζει μια καθοδική τάση. Ετσι, διαμορφώνεται στις 58,4 μονάδες έναντι 62,3 μονάδων τον Ιανουάριο του 2019 και 51,8 μονάδων τον Ιούλιο του 2018. Ο κ. Καββαθάς, ενόψει και της ΔΕΘ, δήλωσε ότι «περιμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς την κατεύθυνση της μείωσης των φόρων προς τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά», ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή και στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, που είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Επισήμανε δε ότι «δεν μπορεί να παραμένει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων», προτείνοντας αυτή να αποτελέσει σημείο διαπραγμάτευσης εργοδοτών και εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, θετικά διαμορφώθηκε το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων για πέμπτο συναπτό εξάμηνο, παρότι η υψηλή φορολογία συνεχίζει να αναστέλλει την ομαλή δραστηριότητά τους. Ετσι, το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν θετικό κατά 11.126 επιχειρήσεις, καθώς καταγράφηκαν 19.135 συστάσεις επιχειρήσεων έναντι 8.009 διαγραφών. Ωστόσο, οι υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις, η χαμηλή ζήτηση και η έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα εμπόδια για την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή