Οι ελληνικές τράπεζες πιάνουν τους στόχους για κόκκινα δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες πιάνουν τους στόχους για κόκκινα δάνεια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά είναι τα μηνύματα από τις εποπτικές αρχές και από τους διεθνείς οίκους για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου τα οποία ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Παρασκευή. Οπως σημείωσε ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία σε συνέντευξή του στην εσθονική εφημερίδα Eesti Ekspress, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ σχεδιάζουν να τα μειώσουν περαιτέρω και το επόμενο έτος, επισημαίνοντας πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την πρόοδό τους στο θέμα αυτό. Ο κ. Ενρία αναφέρθηκε επίσης στην αργή διαδικασία ανάκτησης των ενεχύρων από τις ελληνικές τράπεζες, που οφείλεται στο θεσμικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα ήθελε να δει μεγαλύτερη εναρμόνιση του σχετικού πλαισίου στην Ευρωζώνη. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, όταν μια ελληνική τράπεζα χρειαστεί να ανακτήσει το ενέχυρο, η δικαστική διαδικασία μερικές φορές παίρνει πάρα πολύ χρόνο, έως και 10-12 έτη. Αντίθετα, σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία ή η Δανία, η ίδια διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες ή ένα έτος.

Καλύτερες προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» από την πλευρά της η JP Morgan, επισημαίνοντας πως το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι σαφώς πιο υποστηρικτικό πλέον, μετά και τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των φόρων, την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Ετσι, εκτιμά πως στο επόμενο διάστημα αναμένονται αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως προϋπόθεση ωστόσο για μια τέτοια εξέλιξη, όπως έχει αναφέρει η Moody’s, είναι η ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν μείωση του ελληνικού χρέους και η ουσιαστική βελτίωση της υγείας του τραπεζικού κλάδου. Συνεπώς, οι θετικές αξιολογήσεις για την Ελλάδα, κατά την άποψη της αμερικανικής τράπεζας, αφορούν το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα.

Επιπλέον, η JP Morgan υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση των εποπτικών προσδοκιών της ΕΚΤ, όσον αφορά τον σχηματισμό προβλέψεων από τις τράπεζες για νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελεί μια εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να είναι θετική για τις τράπεζες με υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως οι ελληνικές. Τέλος, σημειώνει πως η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην αγορά τίτλων Tier 2 ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας πως η πορεία αυτών των τίτλων είναι αρκετά καλή, παρά τη γενικότερη διεύρυνση των spreads στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης.

Η Deutsche Bank

Στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών επικεντρώνεται η Deutsche Bank σε έκθεσή της, επισημαίνοντας πως οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στα προ προβλέψεων κέρδη και στις επιδόσεις στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών.

Συνολικά, η Deutsche Bank αναμένει ότι τα προ προβλέψεων έσοδα θα σημειώσουν μείωση κατά 2,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ θα καταγράψουν βελτίωση κατά 4,3% σε επίπεδο έτους, λόγω των πιέσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους, οι οποίες θα αντισταθμιστούν από την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες στο τρίμηνο (14% σε τριμηνιαία βάση).

Σε ό,τι αφορά τα NPEs, η Deutsche Bank εκτιμά πως η μείωση που θα καταγραφεί στο β΄ τρίμηνο θα είναι οργανική και θα οφείλεται κυρίως σε ανακτήσεις καθώς και σε ρευστοποιήσεις. Προβλέπει συνολική μείωση NPEs για τον κλάδο της τάξης του 2,4% στο τρίμηνο ή 13% σε ετήσια βάση. Η Εθνική Τράπεζα κατά την άποψή της θα σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις με μείωση 4,1% και θα ακολουθήσει η Πειραιώς με μείωση 2,4%, η Eurobank με 1,9% και η Alpha Bank με 1,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή