Νέο τραπεζικό άλμα ώθησε υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Νέο τραπεζικό άλμα ώθησε υψηλότερα το Χρηματιστήριο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με νευρικότητα, ωστόσο γρήγορα οι αγοραστές έδωσαν τον τόνο, ο οποίος διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας καταλήγοντας για ακόμη μία φορά σε ένα εντυπωσιακό φινάλε, με εκτόξευση του τζίρου και των κερδών του Γενικού Δείκτη κατά την τελευταία ώρα πριν από το «καμπανάκι» της λήξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γενικός Δείκτης δεν πέρασε ούτε για… δευτερόλεπτο στη συνεδρίαση στα αρνητικά, ενώ μετά το πρώτο μισάωρο και οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν μονίμως σε θετικό έδαφος σημειώνοντας στο τέλος νέο άλμα. Ετσι, μετά το τελευταίο ανοδικό τριήμερο, η αγορά έχει επιστρέψει μία ανάσα πριν από τις 860 μονάδες, σημειώνοντας σωρευτικά κέρδη 3,6%, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από την εντυπωσιακή βελτίωση των ελληνικών ομολόγων όσο και από το θετικό διεθνές κλίμα μετά και την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων αλλά και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνον τρία blue chips έκλεισαν με απώλειες (Fourlis, Aegean, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) με τους περισσότερους τίτλους του FTSE 25 να σημειώνουν κέρδη άνω του 1%-2%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας με κέρδη 1,78% και στις 858,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 85,94 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,02% στις 2.115,90 μονάδες, ενώ στο +0,95% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1360,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέο άλμα 4,64% στις 765,85 μονάδες, με τα κέρδη του σε λιγότερο από μία εβδομάδα να αγγίζουν το 10,9%. Ράλι της τάξης του 6,82% κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε άνοδο 4,45%, η Eurobank έκλεισε με κέρδη 4,36% και η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο +2,40%

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι θετικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα των τραπεζών, από κοινού με την κινητικότητα για τον κλάδο, αναμένεται να διατηρήσουν σε θέση οδηγού τις μετοχές των τραπεζών. Επιπλέον, οι θετικές τάσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες και στη Wall Street και η διατήρηση υψηλών συναλλαγών αναμένεται να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα. Χθες η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησαν τον «χορό» των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου του κλάδου σημειώνοντας αυξημένη κερδοφορία, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται ο «κύκλος» με τα αποτελέσματα των Πειραιώς και Eurobank. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, στο σύνολο του κλάδου, οι τάσεις που διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους συνεχίζονται και στο δεύτερο, με αρκετά μεγέθη όπως κεφαλαιακοί δείκτες, λειτουργικά έσοδα, καταθέσεις και μειώσεις NPEs να κινούνται θετικότερα, κάτι που αναμένεται να δώσει ένα σημαντικό σήμα στο Χ.Α., του οποίου η πορεία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή