Απώλειες 3,5% τον Αύγουστο για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Απώλειες 3,5% τον Αύγουστο για το Χρηματιστήριο Αθηνών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απoλύτως ευθυγραμμισμένα με τις διεθνείς αγορές κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε αρνητικό πρόσημο μέχρι στιγμής στο έτος, μετά και τους έντονους τριγμούς που προκάλεσαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία λόγω τις ενίσχυσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο Αύγουστος είναι ιστορικά ένας πτωτικός μήνας για το Χ.Α. με χαμηλό όγκο συναλλαγών, και ο φετινός δεν θα μπορούσε να κάνει τη… διαφορά, μετά και τις διεθνείς αναταράξεις. Η μεγαλύτερη στήριξη πάντως, που βοήθησε την αγορά να αποφύγει τα χειρότερα τις προηγούμενες 31 ημέρες, ήρθε από την αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς σημείωσε «βουτιά» στα ιστορικά χαμηλά κοντά στο 1,5%. Παράλληλα, την Παρασκευή, όπως και στις τελευταίες συνεδριάσεις, το Χ.Α. έδειξε πως έχει αποθέματα «δυνάμεων» χάρη στο άλμα που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, των οποίων τα αποτελέσματα τριμήνου αξιολογήθηκαν θετικά από την αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12% στις 868,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 91,19 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,29%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση στο +0,12 και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,11% στις 781,99 μονάδες. Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,5% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 5,6%.

Ο Σεπτέμβριος που ξεκινά είναι ένας μήνας με έντονη κινητικότητα για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αφού αναμένονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις, αίρονται τα capital controls, ολοκληρώνονται τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου και διεξάγονται πέντε σημαντικά roadshows, στα οποία θα συμμετάσχουν ελληνικές εισηγμένες και αναμένεται να δώσουν τον πρώτο τόνο από την πλευρά των ξένων funds σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές προθέσεις τους για το Χ.Α. Ετσι, την προσεχή Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στο Λονδίνο το 7th CEEMEA Financials Symposium από την Goldman Sachs, ακολουθεί στις 3-5 Σεπτεμβρίου επίσης στο Λονδίνο το Annual GEMs Investor Forum της HSBC σχεδόν… παράλληλα με το Global Emerging Market Conference της Citigroup στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να συμμετάσχει η Alpha Bank, στις 18 και στις 19 Σεπτεμβρίου λαμβάνει χώρα το ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο και στη συνέχεια είναι το Financials CEO Conference της Bank of America Merrill Lynch στις 24-26 Σεπτεμβρίου, επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή