Απώλειες 0,87% για τον Γ.Δ. στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα

Απώλειες 0,87% για τον Γ.Δ. στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υποτονικούς ρυθμούς ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Σεπτέμβριο, έπειτα από ένα ανοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων, λόγω της αργίας της Wall Street, η οποία και οδήγησε σε ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο την αγορά. Το άλμα της ΔΕΗ κατά 11,34%, σε συνδυασμό με τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ (+1,16%), Σαράντη (+0,6%) Τέρνα Ενεργειακή (+0,51%) και ΟΛΠ (+0,42%) λειτούργησε υποστηρικτικά στον Γενικό Δείκτη «κρατώντας» τον πάνω από τις 860 μονάδες, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Πάντως, αυτός ο μήνας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά λόγω και του μπαράζ των roadshows που ξεκίνησαν ήδη από χθες, με το έβδομο CEEMEA Financials Symposium της Goldman Sachs στο Λονδίνο, και τα οποία θα δείξουν τις προθέσεις των funds για το επόμενο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 860,51 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και το -1,49%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,18 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,05%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,27% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,46% στις 762,73 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Πειραιώς κλείνοντας στο -4,29% και ακολούθησαν η Εθνική με πτώση 3,11%, η Eurobank στο -1,93% και η Alpha Bank στο -1,90%.

Αν και ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού ήταν αρνητικός για την αγορά, περιείχε ωστόσο το απόλυτα θετικό νέο της απόφασης για την άρση των capital controls, γεγονός που όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος της Fast Finance, ανοίγει τον δρόμο για αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους στο άμεσο μέλλον.

Η εμπιστοσύνη αρχίζει αργά και σταθερά να επανέρχεται ύστερα από πολλά χρόνια, με την κυβέρνηση να εκπλήσσει θετικά όχι μόνο για τις κινήσεις της αλλά και για την ταχύτητά της,  επισημαίνει.

Οπως προσθέτει, η αγορά περιμένει την υλοποίηση αρκετών νομοσχεδίων που θα βοηθήσουν την οικονομία. Αυτό από μόνο του μπορεί να δώσει περαιτέρω τάση στις εισηγμένες παράλληλα με τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%.

«Είμαστε μεσοπρόθεσμα πολύ αισιόδοξοι για την οικονομία και παράλληλα για την αγορά, και θεωρούμε πως αν όλα βαδίσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μπροστά μας έχουμε να δούμε καταστάσεις από άλλες εποχές και μάλιστα για αρκετά χρόνια. Το “αγκάθι” του τραπεζικού κλάδου πρέπει να λυθεί το επόμενο διάστημα, μιας και θα είναι και ο κλάδος που θα κάνει την διαφορά», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή