Ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάθεση νομοσχεδίου τον Οκτώβριο για την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προανήγγειλε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κατά τη διάρκεια ακρόασης για τον διορισμό της νέας προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Οπως σημείωσε, η επιτροπή είναι ένας θεσμός που «κομίζει τις αμαρτίες» του ελληνικού οικονομικού συστήματος και θα πρέπει να ισχυροποιηθεί με μια θεσμική θωράκιση, ενίσχυση του προσωπικού, αυστηρές κυρώσεις και «δρακόντεια» εποπτεία, υπογραμμίζοντας πως η υπόθεση της Folli Follie «κονιορτοποίησε την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», η οποία πρέπει να ανακτηθεί για να υπάρξει επιστροφή των επενδυτών.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση και στη θεσμοθέτηση κεφαλαίων ειδικού τύπου για εναλλακτική χρηματοδότηση. Πιο αναλυτικά, όπως είπε ο κ. Ζαββός το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει έξι ρυθμίσεις: α) την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου και νομικού πλαισίου κεφαλαιαγοράς, β) το θέμα των αλλαγών στην εταιρική διακυβέρνηση για το οποίο το υπουργείο έλαβε ήδη αιτιολογική έκθεση, γ) τη θεσμοθέτηση οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, δ) την ολοκλήρωση πλαισίου τυποποιημένης τιτλοποίησης με τη δημιουργία της σχετικής αγοράς, ε) θέματα βιώσιμης ανάπτυξης τα οποία είναι και στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ε.Ε. και στ) θέματα της ηλεκτρονικής και άλλης εναρμόνισης και εκσυγχρονισμού που αφορούν το Fintech.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τομέας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας» τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του εποπτικού της ρόλου και στη θωράκισή της με τις κατάλληλες υποδομές και τα αναγκαία εργαλεία. Στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό και σταθερό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον που θα έχει κανόνες και υψηλά στάνταρντ και θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την οικονομική σταθερότητα. Η κ. Λαζαράκου, της οποίας ο διορισμός στη θέση της προέδρου της Ε.Κ. εγκρίθηκε στη συνέχεια, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα τόνισε ότι προτεραιότητά της είναι ο εκσυγχρονισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η ενίσχυση και οργάνωση ενός ασφαλούς πλαισίου, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί, όπως είπε, μέσα από το τρίπτυχο: εναρμόνιση της προληπτικής εποπτείας, μεγαλύτερη χρήση της νέας τεχνολογίας και δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων προκειμένου να λειτουργεί η κεφαλαιαγορά ως πραγματική πηγή χρηματοδότησης και ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή