Πιέσεις στις τράπεζες οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 853 μονάδες

Πιέσεις στις τράπεζες οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 853 μονάδες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέες απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω των ισχυρών πιέσεων που ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τη συναλλακτική δραστηριότητα ωστόσο να κινείται και πάλι σε ιδιαίτερα υποτονικά επίπεδα, γεγονός που δείχνει πως δεν υπάρχει κάποια δυναμική επιστροφή των πωλητών. Ωστόσο, τα short funds συνεχίζουν τα αρνητικά τους στοιχήματα στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, εξηγώντας σε κάποιο βαθμό τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος το τελευταίο διήμερο, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει σωρευτικές απώλειες 5,34%. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης, παρά τα στηρίγματα από τις Βιοχάλκο (+3,85%) και Coca Cola (+2,09%), υποχώρησε στις 853 μονάδες, με την απουσία σημαντικών εσωτερικών καταλυτών να κρατάει την αγορά ευθυγραμμισμένη με τις τάσεις που κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, το κλίμα χαμηλών προσδοκιών στις επαναδιαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας και οι εξελίξεις γύρω από το Brexit προκαλούν νευρικότητα στις παγκόσμιες αγορές, δυσκολεύοντας το εγχείρημα επανόδου του Χ.Α. σε ανοδική τροχιά.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,77%, στις 853,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,81 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,64%, στις 2.107,21 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε στις 1.357,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,96%, στις 740,19 μονάδες. Σύμφωνα με τον Νίκο Καυκά, υπεύθυνο του Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, το στοίχημα της βραχυπρόθεσμης κατεύθυνσης του κλάδου θα δοκιμαστεί στην περιοχή των 800 μονάδων (για τον τραπεζικό δείκτη). Ετσι, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 3,48%, στο -3,36% έκλεισε η Εθνική, κατά 2,99% υποχώρησε η Πειραιώς και στο -2,38% έκλεισε η Alpha Bank με την BlackRock Investment Management να αυξάνει τις αρνητικές του θέσεις επί των μετοχών της στο 1,01% από 0,90% προηγουμένως. Με το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου, η νευρικότητα στο ελληνικό Χρηματιστήριο επανήλθε, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά, με εμφανή την απροθυμία της επενδυτικής κοινότητας να αναλάβει πρωτοβουλίες, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Η στάση αναμονής είναι δικαιολογημένη, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, όπως προσθέτει.

Ομως, η βελτίωση του εγχώριου περιβάλλοντος είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να κινηθεί ανοδικά το Χ.Α. ενόσω τα «γκρίζα σύννεφα» παραμένουν στο εξωτερικό περιβάλλον. Ετσι, οι διαχειριστές έχουν συντηρητική διάθεση σε σχέση με την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων, με τις τοποθετήσεις σε χρυσό και ασήμι να προκρίνονται ολοένα και περισσότερο, όπως προκύπτει από την άνοδο της τιμής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή