«Ουδέτερη» η Citi για τις ελληνικές τράπεζες

«Ουδέτερη» η Citi για τις ελληνικές τράπεζες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «ουδέτερη» στάση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο διατηρεί η Citigroup μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, ενώ δεν προχωρεί σε κάποια μεταβολή των τιμών-στόχων που είχε δώσει για τις τραπεζικές μετοχές στην προηγούμενη έκθεσή της στις αρχές Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, η Citi σχολιάζει τα μεγέθη των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες χαρακτηρίζοντας ισχυρά τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, ενώ χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και τη βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την Alpha Bank, η Citi επισημαίνει πως οι επενδυτές αναμένεται να επικεντρωθούν στις επικείμενες συναλλαγές NPEs και τη νέα επιχειρησιακή στρατηγική της τράπεζας. Οπως αναφέρει, τα βασικά προ προβλέψεων έσοδα σημείωσαν αύξηση, καθώς τα σταθερά έσοδα από τόκους αντισταθμίστηκαν από τον θετικό αντίκτυπο του χαμηλότερου κόστους καταθέσεων και χρηματοδότησης, ενώ ο υψηλότερος όγκος συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων αντισταθμίσθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλότερα λειτουργικά κόστη.

Τα καθαρά έσοδα αναμένεται να παραμείνουν στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου και στο β΄ εξάμηνο οδηγώντας σε μείωση της τάξεως του 12% το 2019 συνολικά, ενώ βελτίωση αναμένεται όσον αφορά τα έσοδα από προμήθειες στο β΄ εξάμηνο. Παράλληλα, η Citi επισημαίνει πως τα NPEs της Alpha Bank μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο λόγω του αρνητικού σχηματισμού νέων NPEs και ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1 βελτιώθηκε στο 17,8% από 17%.

Για την Εθνική Τράπεζα η Citi αναμένει ότι οι επενδυτές θα χαιρετίσουν τη βελτίωση στην προ προβλέψεων κερδοφορία και την επιτάχυνση στην οργανική μείωση των NPEs. Οπως σημειώνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να παραμείνουν κοντά στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου και στο δεύτερο μισό του έτους, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκιακών εσόδων κατά 7% το 2019, ενώ αναμένεται σημαντική βελτίωση και στα έσοδα από προμήθειες το δεύτερο εξάμηνο.

Η Citi αναφέρει επίσης πως ο σχηματισμός NPEs ήταν αρνητικός το β΄ τρίμηνο, ενώ η Εθνική στοχεύει να μειώσει τα NPEs κατά 2,8 δισ. ευρώ το β΄ εξάμηνο. Ο δείκτης των εγχώριων NPEs μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο και στο 36,5%, με τον δείκτη κάλυψης να υποχωρεί κατά 2,8% και στο 55,7%.

Οσον αφορά την Πειραιώς, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως η διοίκηση επανέλαβε τους στόχους για το 2019 με εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ και σταθεροποίηση των καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να διαμορφωθούν στο 0,34 δισ. ευρώ και το κόστος κινδύνου θα κινηθεί στο 1,5-1,8%.

Τα εγχώρια NPEs της Πειραιώς μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο λόγω του αρνητικού σχηματισμού νέων ΝPEs (300 εκατ. ευρώ) και των διαγραφών δανείων (400 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης, η τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τη μείωση των NPEs κατά 3,5 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το 2020 σχεδιάζονται πωλήσεις δανείων μεγαλύτερες από τα 3,5 δισ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή