Εχθροπραξίες για τον έλεγχο της Creta Farms

Εχθροπραξίες για τον έλεγχο της Creta Farms

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα σύγκρουση των αδελφών Μάνου και Κωνσταντίνου Δομαζάκη για τον έλεγχο της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms αναμένεται να εξελιχθεί η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της. Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, που απομακρύνθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας νωρίτερα φέτος από τον αδελφό του Μάνο, θα επιδιώξει την ανάκληση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου που ελέγχεται από τον δεύτερο. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης είναι κάτοχος του 40,077% των δικαιωμάτων ψήφου του μετοχικού κεφαλαίου και ο διοικών Μάνος Δομαζάκης του 40,086%, ενώ τα υπόλοιπα δικαιώματα είναι μοιρασμένα στην ελεύθερη διασπορά, σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Ορισμένες πληροφορίες από την αγορά θέλουν τον κάθε έναν από τους δύο βασικούς μετόχους να έχει μαζί του από ένα σημαντικό μπλοκ από την ελεύθερη διασπορά, που αθροιστικά φτάνει περίπου το 92% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η υπό τον Μάνο Δομαζάκη διοίκηση της εταιρείας, απαντώντας σε επικρίσεις που διατύπωσε προ ολίγων ημερών ο δεύτερος βασικός μέτοχος Κωνσταντίνος με ανακοίνωσή του, με θέμα «Η κλεψύδρα για την Creta Farms αδειάζει άμεσα», γνωστοποίησε ότι «βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και με υποψήφιους επενδυτές για την εξεύρεση ενδιάμεσης χρηματοδότησης». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον κ. Θ. Δουζόγλου «όπως καταθέσει άμεσα την πρότασή του στα πιστωτικά ιδρύματα, στην εταιρεία ή στην Ernst & Young που έχει επιφορτιστεί με το έργο της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή». Υπενθυμίζεται δε στο επενδυτικό κοινό ότι «από τις 26/6/2019 που ο κ. Κ. Δομαζάκης υπέβαλε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων το Letter of Intent του κ. Θ. Δουζόγλου, ουδεμία επίσημη πρόταση έχει υποβληθεί από τον φερόμενο ως επενδυτή». Χαρακτηρίζει δε τις υπόλοιπες αναφορές της ανακοίνωσης του Κωνσταντίνου Δομαζάκη ως «ανυπόστατες ή ψευδείς», προσθέτοντας πως «η εταιρεία έχει προβεί σε όλα τα ένδικα μέσα για την προστασία και διαφύλαξη της φήμης και της περιουσίας της».

Οι δύο αδελφοί, βασικοί μέτοχοι και ιδρυτές της εταιρείας, τις τελευταίες ημέρες κλιμάκωσαν τη δημόσια και την ουσιαστική αντιπαράθεσή τους με ανακοινώσεις, αλληλοκατηγορίες αλλά και αγωγές (η Creta Farms ζητεί αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ από τον Κ. Δομαζάκη για ηθική βλάβη, ενώ ο τελευταίος ζητεί χρηματική ικανοποίηση ύψους 15 εκατ. ευρώ) και μηνύσεις εκατέρωθεν που, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο και για απειλές κατά φυσικών προσώπων, χειροδικίες και σπάταλες. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες ζητούν να λάβουν ως ενέχυρο τις μετοχές των δύο ανδρών, προκειμένου να στηρίξουν ένα πλάνο εξυγίανσης. Εν τω μεταξύ, πηγές της αγοράς αναφέρουν πως τα μερίδια του ανταγωνισμού της εταιρείας, όπως της «Νίκας» και της «Υφαντής» έχουν αυξηθεί δραστικά, καθώς ο ομαλός εφοδιασμός του λιανεμπορίου με προϊόντα της Creta Farms έχει διαταραχθεί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην κρίση της αλλαντοβιομηχανίας, εκτίμησε πως η τρέχουσα εβδομάδα «θα είναι μια κρίσιμη εβδομάδα για την Creta Farms. Εχω θέσει στους δύο μετόχους το βασικό δίλημμα και στις τράπεζες τι πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Εκείνες φυσικά θα αποφασίσουν σε σχέση με τους μετόχους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ρόλος μου είναι διαμεσολαβητικός, δηλαδή παρέχω τις καλές μου υπηρεσίες. Ο πραγματικός στόχος είναι η εταιρεία να μείνει εν λειτουργία, αλλά για να μείνει εν λειτουργία και να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, πρέπει να το θέλουν και οι μέτοχοι, οι οποίοι θα έχουν και την τελική ευθύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή