Οριακή άνοδος της αγοράς με οδηγό τους τραπεζικούς τίτλους

Οριακή άνοδος της αγοράς με οδηγό τους τραπεζικούς τίτλους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυναμική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, βοήθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείσει σε θετικό έδαφος σήμερα, έστω και οριακά, με τους αγοραστές να παίρνουν ωστόσο… φόρα τις δύο τελευταίες ώρες πριν από το «καμπανάκι» της λήξης. Οι έντοκες διακυμάνσεις και η νευρικότητα έδωσαν, πάντως, για μία ακόμη φορά το «παρών» στο Χ.Α., ενώ ο τζίρος ανέβασε ταχύτητα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Η νέα βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (στο 1,57%, με πτώση 2,2%, η απόδοση του 10ετούς), σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και στη Γουόλ Στριτ, στήριξαν την αγορά, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις που σημειώθηκαν σε αρκετά blue chips, όπως η Jumbo (-3,90%), η Motor Oil (-3,48%), η Τέρνα Ενεργειακή (-2,17%) και η Βιοχάλκο (-1,20%).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 854,48 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει έως τις 864,21 μονάδες και το +1,21%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,36%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή πτώση 0,08% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,55% στις 759,10 μονάδες. Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Εθνική (+3,20%), παρά την αύξηση της short θέσης του Marshall Wace στο 0,62%, από 0,55%. Παράλληλα, στο +3,02% έκλεισε η Eurobank, στο +2,45% η Πειραιώς και στο +1,92% η Alpha Bank.

Το θετικό κλίμα που κυριάρχησε στα roadshows στο Λονδίνο για την Ελλάδα και για τον τραπεζικό κλάδο τροφοδοτήθηκε στο ταμπλό, ενώ θετικά λειτούργησαν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία των τραπεζικών μετοχών. Η Alpha Finance δηλώνει επιφυλακτικά αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες, κυρίως όσον αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών τους και τις προοπτικές για ταχύτερη μείωση των NPEs. Πάντως, η χρηματιστηριακή διατηρεί την προτίμησή της για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, όπως σημειώνει. Παράλληλα, τονίζει πως η βουτιά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα λειτουργήσει ακόμη πιο θετικά για τον κλάδο, τη στιγμή που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται με όρους τιμής προς λογιστική αξία στο 0,4x σε μέσο όρο. Οσον αφορά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, η Alpha Finance τα συνοψίζει επισημαίνοντας πως σημειώθηκε σταθεροποίηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, με χαμηλότερα έσοδα από δάνεια, που αντισταθμίστηκαν από τα υψηλότερα έσοδα από το ράλι στα ελληνικά ομόλογα, αύξηση της τελικής κερδοφορίας κατά 32% σε τριμηνιαία βάση, αρνητικό σχηματισμό NPEs, ενίσχυση των πωλήσεων NPEs και επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των διοικήσεων για το υπόλοιπο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή