Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση στις Σκουριές

Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση στις Σκουριές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα, μετά την απεμπλοκή της επένδυσης στο Ελληνικό, έστειλε χθες η κυβέρνηση με την έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων για την επανεκκίνηση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανταποκρινόμενο άμεσα στις αποφάσεις του ΣτΕ που δικαίωσαν πλήρως τις προσφυγές της «Ελληνικός Χρυσός», προχώρησε χθες στην έκδοση τριών αποφάσεων που ανοίγουν τον δρόμο για την απεμπλοκή μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα.

Οι δύο αποφάσεις, που συνδέονται με το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην περιοχή των Σκουριών, αφορούν την ολοκλήρωση και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και βοηθητικών υποδομών. Το υπουργείο Ενέργειας τροποποίησε την υφιστάμενη άδεια εγκατάστασης και ενσωμάτωσε την εγκεκριμένη οικονομικοτεχνική και στατική μελέτη αυτής με την κατάλληλη επικαιροποίηση. Η τρίτη απόφαση, για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, αφορά τη λήψη άδειας για τη χωροθέτηση της εγκατάστασης αναβαθμισμένου ηλεκτρικού εξοπλισμού και την κατασκευή βοηθητικών κτιριακών υποδομών. Την ικανοποίηση της μητρικής εταιρείας Εldorado Gold για την έκδοση των «πολυαναμενόμενων αδειών, οι οποίες μας επιτρέπουν να προστατεύσουμε την υπάρχουσα επένδυσή μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος Τζορτζ Μπερνς. «Μας ενθαρρύνει, δε, ιδιαιτέρως η έως τώρα συνεργασία μας με την πολιτεία και προσβλέπουμε σε μια εξίσου εποικοδομητική συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία. Πιστεύουμε ότι το έργο στις Σκουριές προσφέρει σημαντική αξία στους επενδυτές μας και οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο της πλήρους εναρμόνισης με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων, όπως ανακοίνωσε η «Ελληνικός Χρυσός», δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να υποβάλει αίτηση επικαιροποίησης του φακέλου της οικοδομικής άδειας για το εργοστάσιο εμπλουτισμού, το οποίο θα λάβει χώρα εντός του μήνα. Η «Ελληνικός Χρυσός» πρόκειται να πραγματοποιήσει κατασκευαστικές εργασίες που διακόπηκαν το 2017, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του κτιρίου του εργοστασίου εμπλουτισμού προκειμένου να προστατεύσει τον μέχρι σήμερα εκτεθειμένο εξοπλισμό, επενδύοντας περί τα 5 εκατ. δολάρια. Για την πλήρη επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών η «Ελληνικός Χρυσός» θέτει ως προϋπόθεση «ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο, διασφαλίσεις για την προστασία των άμεσων ξένων επενδύσεων και μηχανισμούς διευθέτησης διαφορών, καθώς και την έγκαιρη έγκριση και χορήγηση των επικείμενων αδειών και τεχνικών μελετών», θέματα για τα οποία συνεργάζεται με το αρμόδιο υπουργείο.

«Ζήτημα εμβληματικό για τη χώρα» χαρακτήρισε την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στράφηκε κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η χώρα να προχωρεί με ιδεοληψίες και με εμμονές που φθάνουν στα όρια αγνόησης του Συντάγματος και των νόμων». Σημαντική πρόοδο ως προς την περαιτέρω πορεία τής εν λόγω επένδυσης χαρακτήρισε την έκδοση των αποφάσεων ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος και τις υπέγραψε, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου και της «Ελληνικός Χρυσός» επί των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή