Πρόταση εξαγοράς της Forthnet από τον όμιλο Μαρινάκη

Πρόταση εξαγοράς της Forthnet από τον όμιλο Μαρινάκη

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά του χρέους της τάξης των 310 εκατομμυρίων ευρώ της Forthnet έχει εισέλθει ο όμιλος του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη. Φέρεται να συζητείται τίμημα πέριξ των 40 εκατ. ευρώ για το σύνολο του δανεισμού, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στη συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνεται πιθανότατα και ποσοστό των μετοχών που ελέγχουν οι τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς 13,6929%, Εθνική 11,01% και Alpha 7,69%) και το οποίο αθροιστικά ανέρχεται στο 32,39%. Ωστόσο, ακόμα και αν όλες οι μετοχές περάσουν στον αγοραστή, δεν προκύπτει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υποχρέωση δημόσιας πρότασης (το όριο είναι 33%), συμπληρώνοντας όμως πως ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης περίπου του 3% κατέχει η Attica Bank της οποίας η συμμετοχή ή μη στη συμφωνία ή σε ποιο βαθμό παραμένει επί του παρόντος αδιευκρίνιστη.

Με δεδομένο πως από τα 310 εκατομμύρια του δανεισμού περίπου τα 55 εκατ. έχουν δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές που αντιστοιχεί περίπου σε άλλο 33% του μετοχικού κεφαλαίου, καθίσταται σαφές πως ο αγοραστής μπορεί να ελέγξει περίπου το 68%. Αυτό, εφόσον ασκήσει το δικαίωμα μετατροπής του δανείου που αυτομάτως όμως θα δημιουργήσει και υποχρέωση δημόσιας πρότασης για το υπόλοιπο των μετοχών. Επί του παρόντος «ο όμιλος Μαρινάκη κρατάει καλά κλεισμένα τα χαρτιά του αναφορικά με τις προθέσεις του», αναφέρουν πηγές με καλή γνώση των συζητήσεων. Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν λάβει ήδη, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία, επαρκείς προβλέψεις για τον δανεισμό τους προς τη Forthnet, σημειώνεται αρμοδίως. Πρέπει να υπογραμμιστεί πως ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet ελέγχουν επίσης τόσο η μητρική εταιρεία της Wind, η Crystal Almond Holdings (22,17%), το Δημόσιο της Τυνησίας (15,19%) και ο Αραβας επιχειρηματίας Abdulaziz Al Ghurair (14,42%).

Οι τρέχουσες συζητήσεις, που φέρονται να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο στην πολυετή προσπάθεια των τραπεζών, που άρχισε από τα μέσα του 2016, για την πώληση της Forthnet. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και εκτός του δανεισμού έχει σημαντικές υποχρεώσεις, αντίστοιχου ύψους, προς προμηθευτές. Πριν από την εμφάνιση του ομίλου Μαρινάκη, οι τράπεζες βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Κυριακού (ΑΝΤ1) καθώς είχαν de facto αποσυρθεί οι Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas, οι οποίες και επεδίωκαν να καταθέσουν κοινή προσφορά. Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την πλευρά του ομίλου Κυριακού έληγε στα τέλη Ιουλίου, πήρε παράταση ενός μηνός και τελικά κρίθηκε από τις τράπεζες άκαρπη. Η πλευρά του ομίλου Κυριακού φέρεται να είχε συνδέσει την προσφορά της με σειρά ιδιαίτερα απαιτητικών όρων (conditionalities) και οι τράπεζες φαίνεται πως εκτίμησαν ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν και η παράταση των συζητήσεων απειλούσε τα σχετικά χρονοδιαγράμματά τους. Λίγο πριν είχαν αποσυρθεί από τη διεκδίκηση και οι Vodafone και Wind.

Οι παραπάνω εξελίξεις σχετικά με την πώληση της Forthnet ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016 όταν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών αποφάσισε την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ), το οποίο καλύφθηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς από τις τέσσερις τράπεζες με την ίδια αναλογία κατά το ποσοστό που συμμετείχαν στον δανεισμό της Forthnet. Ετσι οι τράπεζες απέκτησαν τον πρώτο λόγο στις όποιες μετοχικές εξελίξεις της εταιρείας.

Περίπου 13 μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2017, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Attica Bank μετέτρεψαν, επίσης κατά την ίδια αναλογία του ποσοστού κάλυψης του ΜΟΔ, μέρος των ομολογιών που κατείχαν αποκτώντας συνολικά κάτω από το 33% των μετοχών της εταιρείας. Πριν από λίγους μήνες αύξησαν το ποσοστό τους πλησίον του 36% με μετατροπή επιπλέον ομολογιών. Από τα μέσα του 2017 είχαν εξουσιοδοτήσει την ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura International να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για τη Forthnet. Η προσπάθεια της Nomura δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, κυρίως επειδή οι Vodafone και Wind, που εμφανίζονταν ως πιθανότεροι αγοραστές της Forthnet, είχαν επίσης θέσει αυστηρές προϋποθέσεις (conditionalities).

259.000 νοικοκυριά με Nova 3Play

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Forthnet για τη χρήση του 2018, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 τα νοικοκυριά με Nova 3Play/συνδυαστικές υπηρεσίες της Forthnet ανήλθαν στις 259 χιλιάδες. Το μερίδιο των συνδρομητών Nova 3Play, σε σχέση με το σύνολο της συνδρομητικής βάσης της Forthnet, διαμορφώθηκε στο 38,7%. Κατά το δωδεκάμηνο του 2018, οι ενεργοί συνδρομητές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της Forthnet (LLU) ανέρχονταν σε 536,4 χιλιάδες, ενώ σε επίπεδο ομίλου στο τέλος του 2018 η συνδρομητική βάση Pay TV Λιανικής και Χονδρικής έκλεισε στις 377,4 και 100,3 χιλιάδες συνδρομητές αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή