Τέλη Σεπτεμβρίου η αύξηση κεφαλαίου κατά 20 εκατ. της Αβαξ

Τέλη Σεπτεμβρίου η αύξηση κεφαλαίου κατά 20 εκατ. της Αβαξ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να οριστικοποιηθεί, έπειτα από καθυστέρηση ενός και πλέον έτους, η πολυαναμενόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατασκευαστικής εταιρείας Αβαξ, κατά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κρίνεται απαραίτητη για τη χρηματοδότηση σειράς κινήσεων της εισηγμένης, όπως και προγενέστερων υποχρεώσεων.

Η καθυστέρηση αποδίδεται στις «αναταράξεις» που προκλήθηκαν από την «κατάρρευση» της πρώην μητρικής J&P Overseas και στις αλλαγές που αυτή πυροδότησε. Οπως ανέφεραν τους προηγούμενους μήνες στελέχη της εταιρείας, οι εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν και η εξαγορά νέων εταιρειών (πρώην θυγατρικών της Overseas) από την «Αβαξ», κυρίως στο Κατάρ, εμπόδισαν την αύξηση κεφαλαίου, καθώς έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, κάτι που έγινε πριν από λίγες ημέρες. Αυτό που έχουν διαβεβαιώσει πάντως οι μέτοχοι είναι ότι η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά, καθώς έχουν ήδη δεσμευθεί για την κάλυψη της αύξησης, έχοντας μάλιστα καταθέσει και 16 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Με βάση την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου για την αύξηση κεφαλαίου, 4,725 εκατ. ευρώ θα καλύψουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια της εταιρείας, 5 εκατ. ευρώ για τη μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και 3,43 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας Volterra ως προς την αναγκαία εισφορά ιδίων κεφαλαίων στο αιολικό πάρκο στο Κουρομάντρι – Ριγανόλακα Ναυπακτίας. Επίσης, 3,487 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη βελτίωση της ταμειακής ρευστότητας, ενόψει και των πληρωμών (σε δόσεις) του προστίμου ύψους 18,3 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε το 2017 στην εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για διευθέτηση διαφοράς. Τέλος, ποσό 3 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την εισφορά ιδίων κεφαλαίων και δανείου μειωμένης εξασφάλισης (sub-debt) στο έργο ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων του Νομού Ηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής, η οικογένεια Ιωάννου αναμένεται να ενισχύσει τη συμμετοχή της στην «Αβαξ», από περίπου 3% που είναι σήμερα, σε πάνω από 30%.

Αντίστοιχα, αυξημένα σε πάνω από 7% και περίπου 17% θα είναι και τα ποσοστά των κ. Κουβαρά και Μιτζάλη αντίστοιχα. Στον αντίποδα, το ποσοστό της J&P Investments, που ήταν το «όχημα» της μητρικής J&P Overseas, θα υποχωρήσει σε περίπου 23%-24%. Στο μέλλον, το σχετικό ποσοστό είναι πιθανό να πωληθεί στους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας ή σε άλλους ενδιαφερόμενους θεσμικούς επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή