Πτώση 0,6% στην αγορά με χαμηλό τζίρο

Πτώση 0,6% στην αγορά με χαμηλό τζίρο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη… φόρα που είχε πάρει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Πέμπτης, δημιουργώντας προσδοκίες για νέα ανοδική κίνηση, και τη δοκιμασία των πρόσφατων υψηλών των 900 μονάδων, η έντονη νευρικότητα και οι αρκετές εναλλαγές προσήμων, σε συνδυασμό με τον σχετικά χαμηλό τζίρο, δεν άφησαν τον Γενικό Δείκτη να κλείσει θετικά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Παρά το σχετικά θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και τις τάσεις σταθεροποίησης στην αγορά ομολόγων, οι ρευστοποιήσεις στις περισσότερες τραπεζικές μετοχές, καθώς και οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους ( Μυτιληναίος, Motor Oil), οδήγησαν την αγορά χαμηλότερα από τις 870 μονάδες.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,60%, στις 869,38 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,68 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,60%, στο -0,44% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,70%, στις 783,30 μονάδες. Η Eurobank ήταν η μόνη από τον κλάδο που έκλεισε στα θετικά στο +1,11%, ενώ απώλειες 1,87% σημείωσε η Εθνική, στο -1,64% έκλεισε η Πειραιώς και στο -1,15% η Alpha Bank. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης και ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκαν οριακά υψηλότερα, στο 0,15% και 0,17% αντιστοίχως.

Μετά τη διόρθωση του Αυγούστου, η αγορά φαίνεται να ανεβάζει στροφές και να επιστρέφει σε πιο ζωηρούς ρυθμούς, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities,  Η ανάκαμψη των δεικτών υποστηρίχθηκε από τη ραγδαία μείωση των επιτοκίων σε όλες τις σειρές ομολόγων και εντόκων, ενώ τα αποτελέσματα των τραπεζών έδωσαν ελπιδοφόρες ενδείξεις για τη συνέχεια. Η αγορά έχει μπροστά της νέα που έχουν υψηλό ειδικό βάρος: εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου κληρώνει οριστικά η άδεια για το καζίνο του Ελληνικού, προαπαιτούμενο από τη νικήτρια κοινοπραξία για την έναρξη υλοποίησης του έργου. Τέλος, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, όπου επιδιώκεται σημαντική μείωση των φορολογικών εταιρικών συντελεστών. Η ροή ενός τόσο ισχυρού μίγματος νέων αναμένεται να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεσοπρόθεσμα παρά τις όποιες εισαγόμενες αναταράξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή