ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκάζι» στις πωλήσεις κόκκινων δανείων

«Γκάζι» στις πωλήσεις κόκκινων δανείων

Επιτακτική είναι η ανάγκη να επιταχύνουν οι ελληνικές τράπεζες τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έτσι ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της για την ακτινογραφία των NPEs και NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών στο β΄ τρίμηνο του 2019. Οπως αναφέρει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν δείκτες NPLs άνω του 5% (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών) έχουν μειώσει τα NPLs τους κατά 57% σε μέσο όρο από το 2015 έναντι 14% για τις τράπεζες με δείκτη NPLs κάτω του 5%, με τις βελτιώσεις στο β΄ τρίμηνο να είναι κυρίως οργανικές. Η Deutsche Bank σημειώνει πως αναμένει περισσότερες πωλήσεις NPLs στο β΄ εξάμηνο του έτους, κυρίως σε Ιταλία αλλά και σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησαν σε μείωση των με εξυπηρετούμενων δανείων τους σε ετήσια βάση, όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, ενώ παρατηρεί πως από τα τέλη του 2016 οι ιταλικές τράπεζες έχουν μειώσει τα καθαρά μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 51%, οι τράπεζες της Ιβηρικής κατά 54% και οι ελληνικές τράπεζες κατά 26%. Η κάλυψη NPLs κυμαίνεται από 34% έως 72%, με την Ιταλία στο 51%, την Ισπανία στο 55% και την Ελλάδα στο 50% κατά μέσον όρο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, η Deutsche Bank αναφέρει πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μείωσαν τα ακαθάριστα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 6% σε τριμηνιαία βάση στο β΄ τρίμηνο και κατά 16% σε ετήσια. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης στο τρίμηνο οφείλεται σε οργανικές μειώσεις NPEs καθώς και στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων στις οποίες προχώρησε η Eurobank. Οπως επισημαίνει, η Eurobank σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση του αποθέματος NPEs κατά 13,3% σε τριμηνιαία βάση, και ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα με μείωση 9,3%, η Τράπεζα Πειραιώς με μείωση 3% και η Alpha Bank με μείωση 2,1%. Οι μειώσεις σε Eurobank και Εθνική, όπως τονίζει, οφείλονται σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων, ενώ υπογραμμίζει πως η τάση οργανικής μείωσης των NPEs και στις τέσσερις τράπεζες ήταν βελτιωμένη.

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως προσθέτει, έχουν γίνει πολύ πιο αισιόδοξες σε ό,τι αφορά τις οργανικές μειώσεις λόγω της βελτίωσης στην αγορά ακινήτων και κυρίως στην αγορά γραφείων. Και των κινήσεων που έχουν υιοθετηθεί για την καταπολέμηση των στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Κατά την άποψη της γερμανική τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν επιθετικά σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων έτσι ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των NPEs. Ωστόσο, θεωρεί πως η οργανική μείωση των NPEs είναι εξίσου σημαντικό σήμα πως η ελληνική οικονομία οδεύει στην κανονικότητα και σε ό,τι αφορά το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.