Πτώση 1,22% με χαμηλό όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

Πτώση 1,22% με χαμηλό όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι οποίες και είχαν αξιολογηθεί από τους αναλυτές ως θετικές για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπόρεσε να κινηθεί ανοδικά, με τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων τόσο από τη μεγάλη όσο και από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις να σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Ο τζίρος πάντως παρέμεινε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που τουλάχιστον δείχνει πως δεν έχει… κυριεύσει το Χ.Α. κάποιο ισχυρό κύμα πωλητών. Για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (-5,23%).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,22% στις 858,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,69 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,32%, ενώ στο -1,94% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες μετά τη ΔΕΗ σημείωσε η «Σαράντης» στο -3,55% και ακολούθησαν η Lamda Development (-2,97%) και η Coca-Cola (-2,52%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,95% στις 768,00 μονάδες. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε με πτώση 3,42%, και ακολούθησαν η Πειραιώς στο -1,67%, η Eurobank στο -1,59% και η Alpha Βank, η οποία έκλεισε με απώλειες 1,41%.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν την εικόνα της αγοράς, εγχώριοι αναλυτές σημειώνουν πως στα μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μείωση της διάθεσης για ρίσκο, μετά και τις συστάσεις από μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες.

Η UBS δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι προχωρεί σε μείωση του κινδύνου στα χαρτοφυλάκιά της, «κόβοντας» σημαντικά το ποσοστό των μετοχών που κατέχει. Επίσης, η Citigroup υποβάθμισε τη σύστασή της για τις μετοχές διεθνώς (σε underweight), ενώ επισήμανε πως βλέπει αρκετά ρίσκα στις αναδυόμενες αγορές. Το Χ.Α. αποτελεί αναδυόμενη αγορά στο «μυαλό» των επενδυτών, οπότε επηρεάζεται από τη γενικότερη τάση που επικρατεί, σημειώνοντας έντονες διακυμάνσεις και νευρικότητα. Οπως πάντως σημειώνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, η αγορά δείχνει ότι δύσκολα βγάζει σοβαρούς πωλητές τόσο στις πτωτικές όσο και στις ανοδικές συνεδριάσεις. Αργά ή γρήγορα, αν τα πράγματα στην οικονομία συνεχίσουν να κυλούν με τον ίδιο ρυθμό, οι επενδυτές θα πολλαπλασιαστούν και θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην αγορά.

Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι πολλά funds κρατούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, ενώ το QE δεν εκτιμάται ότι θα είναι όσο δυναμικό αναμενόταν πριν από λίγες εβδομάδες, μετά και τις ενστάσεις πολλών αξιωματούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή